Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Evakuisano nuklearno postrojenje nakon što je pronađeno hemijsko sredstvo

Preuzmite sliku

Nuklearno postrojenje u Velikoj Britaniji je evakuisano, a na teren su izašli i timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava nakon što je pronađeno hemijsko sredstvo koje treba biti uklanjeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navode lokalni mediji, radi se o hemikaliju poznatom kao organski peroksid koji je pronađen u malim količinama u postrojenju.

Nadležni su odredili kontrolisanu evakuaciju postrojenja radi mjere predostrožnosti.

Incident se dogodio u postrojenju Sellafield Magnox u mjestu Seascale u regiji Cumbria na sjeverozapadu zemlje. Postrojenje nije u funkciji te će tako ostati sve do uklanjanja hemijskog sredstva.

Postrojenje je također, odvojeno od nuklearnog dijela, pa je ovaj incident proglašen konvencionalnim sigurnosnim rizikom, a ne rizikom po nuklearnu sigurnost.

Sellafield je najveći evropski nuklearni kompleks s preko 200 nuklearnih postrojenja i 1.000 zgrada.

Smješten je samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, a samo u posljednje dvije godine zabilježio je čak 25 sigurnosnih incidenata.

Ovdje je 1956. godine izgrađena prva nuklearna elektrana u zapadnom svijetu, Calder Hall, koja je radila do 2003. Ovdje je smješten i pogon za preradu nuklearnih materijala, zbog čega je tu smješteno i odlagalište nuklearnog otpada iz britanskih nuklearnih elektrana kao i skladište zaliha od 140 tona plutonija.

Nuklearni kompleks se izvorno zvao Windscale i ozloglašen je skoro od samog otvaranja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje