Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski LGBTQ par se pridružio vojsci sa obilježjem jednoroga na uniformi: ‘Znali smo da se moramo prijaviti za borbu’

Preuzmite sliku

Ukrajinski LGBTQ par podijelio je priču o svojoj odluci da se dobrovoljno prijavi u ukrajinske snage teritorijalne odbrane kako bi ‘zaustavili Rusiju da uništava našu kulturu’.

Borci dobrovoljci Oleksandr Žuhan i Antonina Romanova, oboje 37, proveli su dva dana u skloništu dok su ruski tenkovi prelazili granicu 24. februara, prije nego što su odlučili da preduzmu akciju, piše Daily Mail.

  • ‘Sjećam se samo da je u jednom trenutku postalo očigledno da imamo samo tri opcije: ili se sakriti u sklonište, pobjeći, ili se pridružiti Teritorijalnoj odbrani (dobrovoljcima). Izabrali smo treću opciju’, rekao je Romanov, prenosi Tuzlanski.ba.

    Kao i drugi članovi ukrajinske LGBTQ zajednice, par je ušio obilježja jednoroga na rukave svojih uniformi kako bi označili svoj status. To je još praksa iz 2014. kada je Rusija napala Krim. Dakle (LGBTQ zajednica) je izabrala jednoroga jer je poput fantastičnog ‘nepostojećeg’ stvorenja.’   Za njih dvojicu ovaj poziv i odluka  daje dodatni osjećaj odgovornosti.

  • “Ono što Rusija radi je ne da uzimaju samo naše teritorije i ubijaju naše ljude. Žele da unište našu kulturu i… ne možemo dozvoliti da se to dogodi’, rekao je Zhuhan. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,