Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci tvrde da Rusi koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu

Preuzmite sliku

Ruske snage koje su okupirale nuklearnu elektranu Zaporožje pretvorile su to mjesto u vojnu bazu za pokretanje napada na ukrajinske položaje, rekao je čelnik ukrajinske nuklearne kompanije.

Petro Kotin rekao je za BBC da je prijetnja elektrani “velika”, ali da je i dalje bezbjedna. Ukrajina i Rusija danima su jedna drugu optuživale za napade na tu lokaciju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, izazivajući zabrinutost zbog velike nesreće.

Kompleks je pod ruskom okupacijom od početka marta, iako ukrajinski tehničari i dalje njime upravljaju. Ukrajina je tokom vikenda optužila ruske snage za napad na lokaciju iz sovjetskog doba, rekavši da su dva radnika prebačena u bolnicu sa ozljedama od gelera i da su oštećena tri senzora radijacije.

Kotin, koji vodi Enerhoatom, rekao je da je 500 ruskih vojnika bilo u fabrici i da su postavili raketne bacače u tom području.

– Ruske snage koriste elektranu kao štit protiv ukrajinskih snaga, jer niko iz Ukrajine neće nešto učiniti. Ukrajinske oružane snage znaju da je ovo ukrajinsko osoblje i da je ovo ukrajinska fabrika i da postoje Ukrajinci tamo, tako da nećemo ubijati naše ljude, naše osoblje i oštetiti našu infrastrukturu – rekao je Kotin. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,