Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Parizu će u subotu biti zatvoreni restorani, prodavnice i muzeji

Preuzmite sliku

Francuska policija je zatražila da budu zatvorene prodavnice i restorani na aveniji Champs Elysees zbog protesta koji će se održati u subotu u glavnom gradu Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima francuskih medija, postoji bojazan da bi se mogle dogoditi nemile scene kao što je bilo prošle sedmice kada su tokom protesta zabilježene pljačke prodavnica, lomljenje stakala na zgradama i paljenje vozila i zgrada.

Policija je danas vlasnicima prodavnica i restorana na aveniji Champs Elysees uputila poruku u kojoj upozorava na moguće nasilje na protestima koje će “pokret Žutih prsluka” održati u subotu.

U poruci se traži da prodavnice i restorani zatvore vrata i prozore te da vani ne ostavljaju stolice i stolove.

Osim toga, muzeji i operske kuće su također preduzele sopstvene mjere.

U saopćenju muzeja koji se nalaze u blizini avenije Champs Elysees navodi se da će u subotu biti zatvoreni, dok su operske kuće saopćile da odgađaju programe koje su planirali toga dana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je pristao povući odluku o povećanju poreza na gorivo, ali su zahtjevi demonstranata sada prošireni i na druga pitanja.

Protesti učenika i studenata u četvrtak poremetili su održavanje nastave u školama i na univerzitetima, a vozači širom Francuske i dalje blokiraju puteve, tražeći opširne porezne rezove i pomoć države.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: