Četvrtak, 27. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Njemačkoj penzioneri rade jer uživaju u poslu

Gotovo 90 posto njemačkih penzionera koji rade i nakon odlaska u penziju rade zbog socijalnih i ličnih motiva, a ne finansijskih, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) objavljene u utorak.

„Devedeset posto penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju uživa u svom poslu i traže kontakt s kolegama“, proizlazi iz studije Instituta koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje.

Istovremeno preko 50 posto ispitanih navodi i finansijske razloge za ostanak u radnom odnosu i nakon odlaska u penziju.

Spremnost na rad i nakon odlaska u penziju povećava se s visinom penzije. Među penzionerima s penzijama nižim od 1.000 eura je 26 posto žena i 29 posto muškaraca koji rade i taj postotak je znatno niži od onog koji se bilježi kod penzionerima s većim penzijama. Među penzionerima s penzijama višim od 2.500 eura broj onih koji rade u prosjeku je 59 posto odnosno znatno viši.

U prve tri godine nakon odlaska u penziju u Njemačkoj u nekoj vrsti radnog odnosa ostaje preko četvrtine penzionera.

Potencijal za veću radnu aktivnost kod penzionera je još veći. Prema studiji IAB-a, kod 13 posto penzionerki i 20 posto penzionera koji ne rade postoji želja za ponovnim stupanjem u radni odnos.

Studija zato poslodavcima preporučuje mjere koje bi omogućile lakše zapošljavanje penzionera.

„Politika i ekonomija bi zajednički trebali fleksibilnim pristupom stvoriti okvirne uvjete kako bi se lakše ostvarila želja za radnim odnosom kod penzionera“, stoji u studiji.

Sve više poslodavaca zbog manjka radne snage zadržava svoje penzionere kao slobodne suradnike i nakon službenog odlaska u penziju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,