Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj moguće novo pooštravanje epidemioloških mjera

Preuzmite sliku

U Njemačkoj bi zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane zarazom koronavirusom te značajnog opterećenja zdravstvenog sistema u pojedinim pokrajinama, moglo doći do novog pooštravanja mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka kancelarka Angela Merkel online putem se sastala s premijerima pokrajina kako bi razgovarali o epidemiološkoj situaciji u državi.

Na sastanku na kojem nisu donesene konkretne mjere, učestvovao je i Olaf Scholz koji će preuzeti dužnost kancelara u koalicionoj vladi Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke (FDP).

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u saopćenju nakon sastanka naveo je kako su predstavnici federalne vlade i pokrajina izrazili zabrinutost zbog posljedica koje četvrti val pandemije ostavlja na zdravstveni sistem, pogotovo u pojedinim pokrajinama.

Seibert je rekao kako žele značajno pojačati kampanju vakcinacije, a cilj je do Božića aplicirati 30 miliona doza vakcina.

– General na čelu kriznog štaba –

Seibert je istakao da će ubrzo biti oformljen krizni štab kako bi se razvila saradnja i koordinacija između federalne vlade i pokrajina kada je u pitanju vakcinacija. Njim će predsjedati general Carsten Breuer.

Dodao je da su potrebne mjere kako bi se smanjio broj zaraženih na dnevnim nivou, te smanjio teret koji podnose bolnice.

Među prijedlozima za mjere jeste uvođenje ograničenja na kontakt, pogotovo za nevakcinisane, proširenje pravila 2G (oporavljeni i vakcinisani) koji će se odnositi i na prodavnice te druge mjere koje će se odnositi na aktivnosti s većim brojem učesnika.

Pored toga, bit će realizirane pripreme za donošenje odluka o obaveznoj vakcinaciji. Nove uredbe će biti pripremljene do četvrtka, a nakon toga se očekuje i donošenje odluka.

Njemački mediji javljaju kako se Scholz, koji će naslijediti Merkel, zalaže da Bundestag glasa o obaveznoj vakcinaciji.

– Fudbalske utakmice bez publike –

Premijer Bavarske Markus Soder nakon sastanka u Minhenu je rekao kako je zatražio da se u državi do kraja godine fudbalske utakmice igraju bez publike.

Smatra kako nije adekvatno da stadioni budu puni, ako su božićni marketi zatvoreni.

“Predložit ćemo da se susreti u profesionalnim ligama do kraja godine igraju bez publike. Radit ćemo na tome da se ovo primjenjuje u svim dijelovima Njemačke, ali Bavarska to može i sama provesti”, naglasio je Soder.

U pojedinim dijelovima Njemačke božićni marketi su otvoreni, ali su zbog pogoršane epidemiološke situacije zabranjeni u Bavarskoj i Tiringiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje