Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Izraelu ponovo obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru

Preuzmite sliku

Ministarstvo zdravlja Izraela ponovo je uvelo obavezu nošenja zaštitinih maski u zatvorenom prostoru počev od danas u podne po lokalnom vremenu poslije nedavnog broja rasta infekcija koronavirusom što se pripisuje širenju delta soja.

Kako je navedeno također se preporučuje nošenje maski na javnim događajima na otvorenom poput LGBT parada koje će se ovog vikenda održati širom zemlje.

U Izraelu je više od polovine od oko devet stanovnika primilo dvije doze vakcine, podsjeća France presse.

Doktor Nahman Ash rekao je danas da je u Izraelu zabilježen nagli rast zaraze, pošto je 227 novih slučajeva dijagnostikovano u četvrtak, najviše poslije više od dva mjeseca.

On međutim ne vjeruje da ta zemlja ulazi u četvrti veliki talas epidemije i nada se da će veliki broj vakcinisanih spriječiti hospitalizacije i ozbiljnja oboljenja. U ovom trenutku broj teško oboljelih je i dalje mali.

“Oko 0,6 odsto testova je pozitivno što ukazuje na povećanje stope infekcije”, rekao je Ash, ali je objasnio da, iako se broj aktivnih slučajeva udvostručuje za po nekoliko dana, stopa je visoka jer ih ima relativno malo.

Zaraza se proširila van dva grada gdje je nedavno počela, ali Ash nije upozorio da je zahvatila čitavu zemlju i u ovom trenutku se ne predviđaju dodatne restrikcije, niti još jedno zaključavanje, za koje on smatra da nije smanjilo stopu infekcije i nije efikasno u zaustavljanju širenja virusa.

Po ocjeni tog doktora zaduženog za pandemiju bilo bi bolje da obaveza nošenja maski nije ukinuta 15. juna, ali nije siguran bi to spriječilo trenutan rast infekcija. Izraelski mediji navode da se sada ne isključuje ni mogućnost uvođenja ograničenja na okupljanja.

Povećanje broja novozaraženih u Izraelu pripisuje se širenju delta soja koji je najprije identifikovan u Indiji. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da to postaje dominantni soj virusa u svijetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,