Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turski policajci uhapsili Hrvata koji se otišao priključiti džihadistima

Preuzmite sliku

Turska policija uhapsila je hrvatskog državljanina koji je iz Hrvatske krenuo u Siriju kako bi se borio u redovima islamskih džihadista.

Hapšenje se dogodilo prije nekoliko dana, a prema informacijama Jutarnjeg lista, riječ je o 20-godišnjem hrvatskom državljaninu iz okolice Koprivnice, koji je prešao na islam.

Saznaje se kako je muškarac duže vrijeme pod nadzorom hrvatskih službi sigurnosti.

On je u Siriju krenuo prije nekoliko dana, a nakon hapšenja po ekspresnom postupku, u saradnji s hrvatskim službama, deportovan je u Hrvatsku, gdje se sada nalazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske objavilo je da je nastavilo deportacije stranih terorista u njihove zemlje, koje su započele još prošle godine. Iako u svom izvještaju ministarstvo to nije navelo, turski mediji objavili su kako je među deportovanim teroristima i jedan hrvatski državljanin.

Zasad nema informacija o detaljima hapšenja i deportacije hrvatskog državljanina.

Prema posljednjem javnom izvještaju Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) iz juna prošle godine, na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Nijedna od tih osoba nije radikalizirana u Hrvatskoj, niti se ISIL-u pridružila iz Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,