Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

TRT prvi u Evropi emituje TV prijenos utakmice Fenerbahçe – Ajax u 4K tehnologiji

Turski državni emiter, Turska Radiotelevizija (TRT), 22. oktobra 2015. godine će uživo prenositi program u Ultra HD tzv. 4K tehnologiji, direktnim prenosom utakmice Fenerbahçe – Ajax.

Preko TRT 4K, kanala koji od februara mjeseca emituje program preko satelita Türksat 2A, pomenutu utakmicu će ostatku svijeta prenositi cijela Evropska radiodifuzijska unija (EBU.)

  • 1_trt_direktor_senol_goka
  • TRT je došao u posjed infrastrukture i znanja za emitovanje Ultra HD signala ranije nego neke istaknute televizijske kuće u svijetu. Generalni direktor TRT-a, Şenol Göka, na press konferenciji održanoj u Istanbulu, ovim povodom, izjavio je da za njegov kolektiv “osjećaj koji donose uspjesi služi kao stalni motiv.” Göka je kazao kako je TRT spremna na isti nivo podići i svoj radijski program. Istakao je da TRT posjeduje sve kapacitete za realizaciju radijskog programa u DAB (Digital Audio Broadcasting) tehnologiji i pozvao je proizvođače mobilnih telefonskih aparata da proizvedu uređaje koji će podržati DAB emitovanje.

    Ovim korakom, TRT je postala prva radiodifuzijska institucija u Evropi i četvrta u svijetu koja je počela sa realizacijom programa u 4K (Ultra HD) tehnologiji.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje