Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švedska predlaže petu dozu anticovid vakcine za trudnice i starije od 65

Preuzmite sliku

Švedska preporučuje petu dozu vakcine protiv COVID-19 osobama s povećanim rizikom od ozbiljnog obolijevanja, uključujući trudnice i starije od 65 godina, saopštile su vlasti u utorak, dodajući da zemlja mora biti spremna na povećanje broja novozaraženih tokom predstojeće jeseni i zime, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vakcina je naše najjače sredstvo za prevenciju ozbiljnih bolesti i smrti”, rekla je švedska ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren, dodajući da pandemija koronavirusa nije gotova.

Od 1. septembra, Švedska preporučuje da se još jedna dopunska vakcina daje osobama starijim od 65 godina i osobama starijim od 18 godina, a koje pripadaju rizičnim grupama. Švedska agencija za javno zdravstvo saopštila je da rizična grupa uključuje trudnice, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i osobe sa srčanim i plućnim bolestima.

Švedska se isticala među evropskim državama po relativno jednostavnom odgovoru na pandemiju. Nikada nije ušla u lockdown, nego se uglavnom oslanjala na individualnu odgovornost građana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje