Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spektakularna pljačka umjetnina u Italiji: ´Rabin´ se pretvorio u ´James Bonda´

Preuzmite sliku

Italijanska policija i dalje slaže ‘mozaik’ oko velike pljačke umjetničkih slika koja se dogodila u aprilu prošle godine u Monzi.

Nestale su slike ´Svete porodice´, ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i ‘Djevojke na travnjaku’, slika Pierre Augustea Renoira. Slike su procijenjene na oko 26 miliona eura.

Italijanski karabinjeri uhapsili su pet osoba, među njima i jednog Hrvata, za kojeg sumnjaju da je bio ‘mozak cijele operacije’.

Riječ je o Nenadu Jovanoviću (44), koji prebavilište ima u Trezzanu, piše Corriere della Sera. Jovanović je imao izraelski pasoš, a predstavljao se kao Samuel Abraham Lewy Graham, rabin i izraelski diplomat.

– Cijela operacija bila je dobro organizirana, a Jovanović i njegovi pomagači imali su jasno definirane uloge i zadatke, tvrdi istražna sutkinja Silvia Pasini.

Osim Jovanovića privedeni su i braća Rocco (52) i Francesco C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za G.G. (62) i C.G. (32), oca i sina koji žive u pokrajini gdje se pljačka i odigrala. Ono što istražitelji još uvijek nisu otkrili jest ko zapravo stoji iza cijele operacije, jer teško je za povjerovati da je Jovanović sam mogao organizirati ovako zahtjevnu pljačku, prenosi Jutarnji.hr.

Neko mu je morao pružiti logističku podršku, neko ga je slao u konzularne urede u kojima je i našao ‘plijen’. Istražitelji su pratili čovjeka koji posjeduje dvije galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Fulham Roadu (London), i nudio je na prodaju Renoira kolege iz Pijemonta. Tu u priču ulazi ‘rabin’ koji je bio zainteresiran za kupnju ‘dijamanata i slika’.

Zanimanje je potvrđeno nakon prvog telefonskog poziva, nakon čega slijedi prvi sastanak u Sporting Clubu Milana 2, kako bi se definirali obrisi dogovora. Prodajna cijena, na kraju tog razgovora, postavljena je na iznos od 26 miliona eura, a sam ‘rabin’ morao je utvrditi mjesto za sklapanje ugovora. On je odabrao sjedište počasnog albanskog konzulata u Brianzi.

Prodavač se predstavio s dvije slike, zatvorene u drvene kutije, a kao kupci su se pojavili ‘rabin’ Jovanović i još jedna osoba’. Pod izlikom da žele testirati autentičnost djela, Jovanović i pomagač uspjeli su uzeti slike od prodavača, a ‘rabin’ se tada pretvara u akcijskog junaka u sceni kakve se ne bi postidio ni James Bond.

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i bježi prema kamionu gdje su ga čekali pomagači. Uskače u vozilo i pred zaprepaštenim prodavačima nestaje u daljini.

Prodavači su ga pokušali uhvatiti, no neuspješno…

Iako su Jovanović i njegovi pomagači uhapšeni, policija još nije uspjela pronaći vrijedne umjetnine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,