Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Španija pokreće istragu o navodnom špijuniranju katalonskih separatista

Preuzmite sliku

Španska vlada najavila je istrage i parlamentarnu kontrolu obavještajnih službi optuženih da su špijunirale katalonske separatiste, koji prijete povlačenjem potpore vladi u parlamentu.

“Vlada ima čistu savjest i nema što skrivati, upravo zato aktiviramo četiri mehanizma kako bismo rasvijetlili” te optužbe, rekao je ministar Felix Bolanos nakon izvanrednog sastanka s kolegicom u katalonskoj vladi Laurom Vilagrom.

Katalonski pokret za neovisnost u ponedjeljak je optužio Madrid da je nezakonito špijunirao desetke njegovih čelnika putem programa Pegasus na njihovim mobitelima između 2017. i 2020., nakon objavljivanja izvješća kanadske organizacije Citizen Lab u kojemu se dokumentiraju ti navodi.

Felix Bolanos je najavio provođenje “interne kontrole” u Državnom centru za obavješćivanje (CNI) kako bi se proučile te optužbe. On će zatim dati svoje mišljenje u parlamentu pred “povjerenstvom za službene tajne” koje zastupnicima omogućuje pristup povjerljivim informacijama.

Škakljivo pitanje za vladajuće socijaliste

Istodobno će istragu voditi pučki pravobranitelj, a ministar je obećao da će “sarađivati s pravosuđem i skinuti oznaku tajnosti s dokumenata bude li trebalo“. Ta su obećanja “nedovoljna”, ističe katalonska vlada koja i dalje traži da se utvrde krivci i daju ostavku, istaknula je Vilagra na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Barceloni.

Stoga “ne možemo jamčiti našu potporu u parlamentu (…) dok se ne utvrdi istina”, istaknula je.

Situacija je škakljiva za središnju vladu socijalista Pedra Sancheza, koji vodi manjinsku vladu čiji opstanak u parlamentu ovisi o potpori baskijske i katalonske stranke, koje se zauzimaju za neovisnost tih pokrajina, počevši od potpore Katalonske republikanske ljevice, stranke katalonskog predsjednika Perea Aragonesa.

Kataloniju je prije više godina zahvatila politička kriza između pristaša neovisnosti, koji kontroliraju pokrajinsku vladu i parlament, i središnje vlade. U listopadu 2017. separatisti su organizovali referendum o samoodređenju, premda ga je pravosuđe zabranilo, i jednostrano su, ali bez pravnog učinka, proglasili nezavisnost te pokrajine. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,