Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šibicarskim trikom žena ukrala dijamante vrijedne 4,2 miliona funti

Preuzmite sliku

Jedna žena ukrala je dijamante vrijedne 4,2 miliona funti tako što ih je zamenila za kamenčiće.

Lulu Lakatos (60) predstavila se kao stručnjak za dijamante kada je zatražila da pregleda dragulje u juvelirnici Boodles u centralnom Londonu. Lakatos je “pregledala” sedam dijamanata prije nego što ih je stavila u torbicu. Kada su otvorili torbu, unutra su pronašli sedam kamenčića.

“Optužena je dijamante ukrala koristeći se šibicarskim trikom”, rekao je tužilac Philip Stott. “Zavjera u kojoj je ona igrala integralnu i centralnu ulogu jedna je od najsofisticiranijih, najbolje isplaniranih operacija”.

Lakatos, koja je rođena u Rumuniji, ali je živjela u Francuskoj, demantovala je optužbe. Na suđenju se saznalo da se predsjedavajući Boodlesa, Nicholas Wainwright upoznao sa muškarcem koji se predstavio kao “Simon Glas“, zainteresovan za investiranje u vrijedne dijamante.

Par se sreo u Monaku i Wainwright je tada upoznao Glasovog poslovnog partnera, Rusa po imenu “Aleksandar”. Tom prilikom je dogovorena prodaja sedam dijamanata vrijednih 4,2 miliona funti.

Procjenjivač “Ana” je trebalo da ispita dragulje prije nego što ih pohrane u torbu koju je pod ključem čuvao Boodles do završetka prodaje.

Lakatos se predstavila kao Ana i uz pratnju Wainwrighta i njegove saradnice Eme Barton otišla je u podrum Boodlesa, premjerila i spakovala svaki dijamant u papir i smjestila ih u kutiju.

“Kada je ispitivanje bilo završeno, kutije su smještene u torbu koja je onda zakatančena”, rekli su tužioci.

Kada je Wainwright krenuo gore, Lakatos je munjevito zamijenila torbu sa identičnom torbicom, a onu sa dijamantima spakovala u svoju tašnu.

Lakatos se onda presvukla i premaskirala u toaletu paba i otputovala iz Londona koristeći svoj pasoš. Uhapšena je u Francuskoj na osnovu naloga koji je izdat u Britaniji.

Suđenje i dalje traje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,