Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šefica američke špijunaže otkrila koji su Putinovi planovi u Ukrajini

Preuzmite sliku

Avril Haines, ravnateljica nacionalne obavještajne službe u SAD-u, osvrnula se na rat u Ukrajini, iznoseći pri tome prilično sumornu perspektivu.

“Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajni sukob u Ukrajini tijekom kojeg namjerava postići ciljeve i izvan Donbasa. Ocjenjujemo da se Putinovi strateški ciljevi vjerovatno nisu promijenili, što sugerira da je odluka iz marta o preusmjeravanju ruskih snaga na Donbas samo privremena”, kazala je Haines.

Ona ističe da su Putinovi kratkoročni ciljevi zauzimanje Luhanska i Donjecka plus tampon zone oko njih te okruživanje ukrajinske snage u tom dijelu zemlje sa sjevera kako bi se konsolidirala kontrola nad kopnenim koridorom prema Krimu, prenosi The Guradian. Haines navodi i da Putin svakako želi zadržati kontrolu nad Hersonom.

Američki obavještajci također vide naznake da Putin želi proširiti kopneni koridor sve do Pridnjestrovlja, regije Moldavije kontrolirajući tako cijelu ukrajinsku obalu Crnog mora. Međutim, Haines smatra da će se Putin suočiti s teškim zadatkom u pokušaju da ostvari te ciljeve.

“Moguće je da će se predsjednik Putin okrenuti drastičnijim sredstvima, uključujući uvođenje izvanrednog stanja, preusmjeravanje industrijske proizvodnje ili eskalacija vojne akcije kako bi oslobodio resurse potrebne za postizanje svojih ciljeva, ako se sukob bude odugovlačio ili ako bude smatrao da Rusija gubi u Ukrajini”, istaknula je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,