Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruski vojnici protutnjali kroz radioaktivnu Crvenu šumu u Ukrajini: ‘To je bila samoubilačka misija‘

Preuzmite sliku

Radioaktivna prašina koju su udisali vjerovatno je uzrokovala unutrašnje zračenje u njihovim tijelima, rekao je uposlenik u Černobilu.

Ruski vojnici koji su tokom invazije na Ukrajinu zauzeli mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu vozili su se nezaštićeni kroz vrlo otrovnu zonu zvanu “Crvena šuma” dižući oblake radioaktivne prašine, rekli su černobilski radnici, a prenosi The Guardian.

Dva izvora za Reuters su otkrila kako su ruski vojnici upravljali svojim oklopnim vozilima bez ikakve opreme protiv radijacije. Obojica su dodala kako su bili na dužnosti kad su ruski tenkovi 24. februara ušli u Černobil i preuzeli kontrolu nad mjestom.

Vidjeli su, kažu, kako se ruski tenkovi i druga oklopna vozila kreću kroz Crvenu šumu, koja je radijacijom najkontaminiraniji dio zone oko Černobila.

 • – To je za te vojnike bio ‘samoubilački čin’. Radioaktivna prašina koju su udisali vjerojatno je uzrokovala unutrašnje zračenje u njihovim tijelima – rekao je jedan od uposlenika u Černobilu.

  Inače, spomenuta “Crvena šuma” smatra se toliko kontaminiranom da čak ni radnici bivše nuklearne elektrane ne smiju kročiti u nju. Međutim, ruski vojni konvoj prošao je kroz zabranjenu zonu koristeći se napuštenom cestom.

  – Velika kolona vojnih vozila prošla je cestom iza našega objekta pored Crvene šume. Konvoj je podigao veliki stup prašine nakon čega su mnogi senzori radijacijske sigurnosti pokazali prekoračenje nivoa – izjavio je izvor.

  Reuters nije mogao neovisno provjeriti ove tvrdnje, a niti rusko ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na isti upit. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,