Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusima nije mjesto u Parizu! Zelenski se oglasio o Olimpijskim igrama

Preuzmite sliku

Predsjednik agresijom zahvaćene Ukrajine Volodimir Zelenski tražio je od francuskog kolege Emmanuela Macrona da ne dopusti učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

“Posebno sam naglasio da sportistima iz Rusije nije mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu”, napisao je Zelenski na Telegramu poslije telefonskog razgovora.

On je ponovio zahtjev koji je iznio i u decembru, u kojem je jasno tražio zabranu bez obzira na to pod kojom zastavom se Rusi takmiče. U ranijem razgovoru sa prvim čovjekom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasom Bahom, Zelenski je rekao da dozvola ruskim takmičarima da učestvuju pod neutralnom zastavom nije dovoljna kazna.

“Od februara, 184 ukrajinskih sportista su preminuli od posljedica akcije Rusije. Niko ne može da bude neutralan kada su temelji mirnog života uništeni i univerzalne ljudske vrijednosti ignorisane”, poručio je predsjednik Ukrajine Bahu.

MOK je u februaru prošle godine, na početku ruske invazije, preporučio da ruski i bjeloruski sportisti ne dobiju dozvolu da učestvuju.

“Na taj način je prekinuo svoj uobičajeni stav da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog postupaka vlada svojih država”, objavio je New York times. Ipak, Bah je u decembru nagovijestio “labavije” zabrane.

“Moramo da potražimo načine da prevaziđemo ovu dilemu zavisno od učešća sportista i da se vratimo sportskim zaslugama, a ne miješanju politike. Mi nikad nismo, niti smo željeli da zabranjujemo sportistima da se takmiče samo zbog njihovih pasoša”, rekao je on i objasnio da je i prvobitna preporuka MOK-a bila donijeta samo zbog bezbjednosti sportista.

Poznato je da su tokom građanskog rata devedesetih na prostoru SFR Jugoslavije srpski sportisti takmičili kao “nezavisni učesnici” (Jasna Šekarić, Aranka Binder i Stevan Pletikosić su osvajali i medalje u tom statusu).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje