Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija prevršila sve mjere? Prijeti članicama UN-a

Preuzmite sliku

Rusija je danas upozorila članice Ujedinjenih nacija da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD-a da se Moskva suspenduje iz Savjeta za ljudska prava bila smatrana “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose, navodi se u dopisu u koji je imala uvid agencija Reuters.

SAD su početkom sedmice saopštile da će tražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila rusku vojsku za ubistvo više stotina civila u gradu Buči.

Generalna skupština UN-a sutra će se u Njujorku glasanjem izjasniti o ovoj mjeri.

Za suspenziju neke države iz Savjeta za ljudska prava potrebna je dvotrećinska većina, ukoliko je ta zemlje izvršila ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava. Savjet za ljudska prava ima 47 članica i sjedište u Ženevi.

U dopisu ruska misija u UN-u zatražila je od članica Ujedinjenih nacija da se izjasne protiv “antiruske rezolucije”. Nije poznato koliko je država dobilo dopis.

“Vrijedno je pomenuti da će, ne samo podrška sličnoj inicijativi, već i uzdržanosti i neučešće tokom glasanja, biti smatrano neprijateljskim gestom. Pored toga, stav svake države bit će uzet u obzir tokom razvoja bilateralnih odnosa i radu na važnim pitanjima unutar okvira UN-a”, ističe se u dopisu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,