Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusi napreduju, Zelenski očekuje eskalaciju sukoba

Preuzmite sliku

Ruske snage danas su zauzele teritoriju duž rijeke koja se nalazi na borbenom frontu u istočnoj Ukrajini, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predvođa da će Moskva eskalirati napade uoči samita evropskih lidera za koje se očekuje da će pozdraviti nastojanja Kijeva za pridruživanje EU.

Proruske snage tvrde da su zauzeli Toškivku, grad na zapadnoj obali rijeke Sjeverni Donjec, južno od grada Sijerodonjecka, koji je posljednjih sedmica postao fokus sukoba.

Ukrajina je priznala da je Moskva imala uspjeha u Toškivki i rekla da Rusi pokušavaju da steknu uporište tamo kako bi napravili proboj u širi džep istočnog Donbasa koji drže Ukrajinci. Takođe je potvrđena ruska tvrdnja da su zauzeli grad Metjolkine na istočnoj periferiji Sijerodonjecka.

– Očigledno je da ove sedmice od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti. Mi se pripremamo. Spremni smo – rekao je Zelenski u video obraćanju u nedjelju navečer.

Moskva je, sa svoje strane, osudila odluku članice EU Litvanije da zabrani transport osnovnih roba u Kalinjingrad, rusku ispostavu na Baltičkom moru okruženu teritorijom EU, javlja Reuters.

Litvanska zabrana, koja je stupila na snagu u subotu, blokira isporuke uglja, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije u ispostavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je taj potez nezakonitim i bez presedana i rekao da će Moskva uskoro objaviti odgovor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,