Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi ‘City Intelligence Lab’ otvoren u Beču

“City Intelligence Lab”, laboratorija s umjetnom inteligencijom koja nudi odgovore na pitanja iz urbanizma otvorena je u Beču. 

“Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar?”, “Koji je potencijal solarnih panela u gradu?” su samo neka od pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja, na koje Beč nudi brze odgovore uz pomoć umjetne inteligencije, te modela virtuelne stvarnosti “City Intelligence Lab”.

Ove sedmice je u Beču predstavljen projekt „City Intelligence Lab“, prenosi Fena

Ova laboratorija posjeduje umjetnu inteligenciju, te samostalno komunicira s korisnicima.

City Intelligence Lab je razvio Austrijski tehnološki institut (AIT). Ona u svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali, a također i jako podsjeća na igricu “SimCity”.

Ova laboratorija omogućava podizanje cijelih naselja u samo jednoj minuti. Vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperatura ili promjena u saobraćaju.

S druge strane, pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, ili preraspodijeliti poslovne objekte, ili izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema je prije svega brzina, te se smatra novom vrstom laboratorijske infrastrukture.

U budućnosti će se primjenjivati i na gradovima, saopštili su iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje