Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Postignut dogovor: Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, najmlađa u historiji zemlje

Preuzmite sliku

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su u srijedu navečer koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastian Kurz, te šef Zelenih Verner Kogler (Werner).

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati evropski lider na polju klimatskih promjena. Ovo je prvi put da u austrijskoj koalicijskoj vladi učestvuju Zeleni.

Vezano | Tuzlanka Alma Zadić bit će ministrica u novoj vladi Austrije?

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Dvije stranke već sedmicama vode pregovore koji su bili usredotočeni na budžet, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Austrija, zemlja centralne Evrope s 8,9 miliona stanovnika, bit će, uz Švedsku, Finsku, Litvu i Luksemburg, jedna od zemalja EU u kojima ekolozi učestvuju u vladi.

 • Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, pišu jutros austrijski mediji.

  Ova 35-godišnja rođena Tuzlanka bit će najmlađa ministrica pravde u historiji ove zemlje.

  Iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine, završila Pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u NewYorku na Univerzitetu Kolumbije.

  Kad se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao advokat. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, tačnije, u junu 2018. godine, kada je tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) glasno dobacio: “Nisi u Bosni, nemojte to miješati.”

  Poslanik je kasnije identificiran kao Johann Raedler. On je kasnije izjavio da nije mislio ništa loše i da s Bosnom ima “mnogo pozitivnih dodirnih tačaka.”

  Kako piše austrijski Der Standard, nominiranje Zadić za ministricu pravde iz reda Zelenih bit će samo formalnost jer ona uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke.

  Njeno imenovanje bit će simbolično jer je ona prva ministrica Austrije s imigrantskom pozadinom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,