Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Papa će uprkos bolesti služiti uskrsnu misu pred desecima hiljadama vjernika

Preuzmite sliku

Deseci hiljada katolika okupit će se danas na Trgu svetog Petra kako bi čuli kako papa Franjo služi uskrsnu misu i izgovara tradicionalni blagoslov “Gradu i svijetu”. Franjo (86) vratio se papinskim dužnostima nakon nedavnog boravka u bolnici zbog bronhitisa.

Sinoć je predvodio vazmeno bdjenje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, dvoipolsatni obred pred 8000 ljudi.

Međutim, u petak navečer zbog velike hladnoće nije predvodio Križni put iz predostrožnosti, objasnio je Vatikan. Bilo je to prvi put da je to propustio tokom papinstva koje je počelo 2013. godine.

Očekuje se da će govoriti o Ukrajini

Nakon tradicionalne mise na najvažniji blagdan Katoličke crkve, papa iz središnje lože upućuje tradicionalni blagoslov “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu).

Sveta Stolica najavila je da će povodom uskrsnih blagdana i “kako bi se izrazila radost uskrsnuća Isusa Krista”, predvorje bazilike svetog Petra biti ukrašeno s oko 35.000 cvijeća i biljaka iz Nizozemske i pretvoreno u “cvjetni vrt.”

Tradicionalno, Papa koristi blagoslov za osvrt na svjetska događanja.

Kao i 2022., njegova će se poruka vjerojatno dotaknuti rata u Ukrajini, ali i obnovljenog nasilja na Bliskom istoku i nedavnih smrti migranata koji su pokušavali prijeći opasni put preko Mediterana iz Afrike u Evropu.

Ima sve veće zdravstvene probleme

Franjo je 1. aprila otpušten iz rimske bolnice nakon tri dana zbog bronhitisa. Papa je posljednjih godina imao sve veće zdravstvene probleme, a to je bio njegov drugi boravak u bolnici od 2021.

Papa Franjo je sudjelovao u raznim obredima otkako je otpušten iz bolnice, uključujući pranje nogu 12 mladih zatvorenika na Veliki četvrtak. Ali njegovo zdravlje je sve slabije, a zbog bolova u koljenima sada koristi invalidska kolica.

Veliki uskrsne sedmice, kojim se obilježava spomen na Kristovu smrt i uskrsnuće, vrhunac je kršćanskog kalendara. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,