Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj dječak je čudo turske katastrofe: Ljekare šokirala temperatura koja mu je izmjerena

Preuzmite sliku

Najmanji dječak u bolničkom krevetu za odrasle, petogodišnji Aras, leži na leđima i igra se autićem. On je jedno od turskih čuda. Spasilačke ekipe oslobodile su ga iz ruševina njegove kuće u razorenom Kahramanmarasu 105 sati nakon potresa, prenosi BBC.

Kad je doveden na odjel intenzivne njege u stanju hipotermije, izmjerena mu je tjelesna temperatura od 28 stepeni. Iako je Aras preživio, njegova sedmogodišnja sestra Hiranur nije, kao ni njegov devetogodišnji brat Alp, a ni njihov otac nije imao više sreće. Ovo je jedna od brojnih obitelji nepovratno slomljenih turskom katastrofom.

Uz Arasov krevet sjedi Mehmet koji nježno mrsi kosu svog unuka. 72-godišnjak kaže da će do kraja života paziti na Arasa kao da mu je rođeni sin.

I majka je preživjela

“On je pošten dječak, ima jaku ličnost i iskren je. Nije razmažen. Spasioci su bili toliko dobri da su ga spasili i uz Božju milost vratili nam ga živog”, rekao je Arasov djed.

Dok mu ljekar mijenja zavoj na natečenom lijevom stopalu, malo se trznuo, no dobro se oporavlja. Arasova majka također je preživjela razorni potres, ali nisu se vidjeli od kobnog potresa jer se ona liječi u drugoj bolnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,