Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren “projekat stoljeća” od 500 miliona eura: Turska ispod Sredozemlja vodom snabdijeva Sjeverni Kipar (FOTO)

Preuzmite sliku

U turskom gradu Mersinu danas je svečano otvoren vodovod kojim će Turska ispod Sredozemlja isporučivati pitku vodu Turskoj Republici Sjeverni Kipar. Projekat vrijedan 500 miliona eura Sjevernom Kipru bi trebao osigurati pitku vodu za narednih 50 godina, a planirano je da se godišnje isporuči 50 hiljada metara kubnih vode, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodovod su otvorili predsjednik Republika Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu, kao i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci i premijer Omer Soyer.

Svečanom otvorenju projekta pod nazivom “Snadbjevanje pitkom vodom Turske Republike Sjeverni Kipar” koji je u Turskoj okarakterisan “projektom stoljeća”, prisustvovali su i brojni drugi zvaničnici, kao i građani.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u svom obraćanju na ceremoniji održanoj na stadionu Anamur kazao je kako je danas okončan projekat koji je pokrenut još u period kada je bio na funkciji premijera ove zemlje.

 • projekat stoljeća001-20151017
 • Vodu iz Turske donijeli smo na Kipar. Turska Republika Sjeverni Kipar pola stoljeća neće imati problema sa pitkom vodom kao ni problema sa vodom za navodnjavanje“, rekao je Erdogan.

  Premijer Ahmet Davutoglu je u svom obraćanju kazao kako se Anadolija i Turska Republika Sjeverni Kipar ponovo spajaju projektom koji je “svet kao voda”.

  Uspostavljamo jedan nevjerovatan vodeni most. Još jednom spajamo Kyreniyu sa Anadolijom. Poručujemo cijelom svijetu, Turska i Kipar su spojeni na način da se više nikada neće razdvojiti. Turska voda će Kipru donijeti blagostanje i dostojanstvo“, kazao je Davutoglu.

  Polazna tačka vode koju će Turska isporučivati na Sjeverni Kipar biće brana Alakopru u Mersinu. Zatim će iz malog primorskog mjesta Anamur uz pomoć sistema visećih cijevi ispod Sredozemlja biti isporučena do grada Kyrenie na sjevernoj obali Turske Republike Sjeverni Kipar, a nakon toga u branu Gecitkoy.

  Turska će pitku vodu dostavljati cijevima dugim 107 kilometara, od toga 24 kilometra na teritoriju Turske, 80 kilometara pomorskim cijevima i tri kilometra na teritoriji Turske Republike Sjeverni Kipar. Pored obezbijeđene vode za piće, od 38 miliona kubnih metara, predviđeno je da se preostali dio vode, otprilike 37 miliona kubnih metara, bude korišten i za navodnjavanje što bi moglo ostvariti dodatne prihode u poljoprivredi.

  Turska Republika Sjeverni Kipar uvijek je bila okružena vodom, a nikad nije imala vode. Uspjeli smo ostvariti još jedan san“, kazao je ministar vodoprivrede Veysel Eroglu i dodao kako je vrijednost projekta procijenjena na 1,6 milijardi lira (približno 500 miliona eura).

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje