Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optužbe za seksizam u Aeroflotu: Što kraća haljina, veća plata

Preuzmite sliku

Prestare ili predebele: Nekoliko stjuardesa se žalilo na diskriminaciju u Aeroflotu.

Aviokompanija je odbacila sve navode Jevgenije Magurine koja je od 2010. godine radila u Aeroflotu, 15 godina kao stjuardesa, a godinu dana kao glavni nadzornik kabinskog osoblja, posebno na međunarodnim letovima.

Ona je završila studij jezika i dobila je brojne nagrade za svoj dobar rad. Ali to je istorija, jer Evgenija sada ima 41 godinu i radi gotovo samo na nižeplaćenim domaćim letovima Aeroflota.

– Promjene su od prošlog ljeta: rečeno nam je da samo mlade i slim djevojke lete u inostranstvo, fotografisane smo i mjerene, a neke čak i vagane”, kaže Magurina. To je učinjeno pod izgovorom nove marketinške strategije i naručivanja novih uniformi, ali od tada se starije i deblje osoblje maltretira. “Sve koje su bile starije od 40 ili veličine haljine od 48 (ekvivalent veličine M) uklonjene su iz planova za letove u inostranstvu”, kaže Magurina.

Od tada su samo korištene na noćnim ili ranim letovima, što znači malo sna i malo novca, jer je isplata prema broju sati leta.

Magurina nije sama sa svojim problemima. Ukupno oko 400 stjuardesa pogođeno je ovom mjerom. “Riječ je o osoblju koje je Aeroflot svrstao u grupu “starijih, debljih i ružnih”, njihovi sati leta su smanjeni sa 90 na 60 ili čak 40 sati”, kaže 42-godišnja Natalija.

Šefica sindikata stjuardesa u Šeremetjevu, Ilona Borisova, potvrdila je ove navode.

Za mlade lijepe žene ne postoje ograničenja, ali za one koje nisu po volji menadžmenta namjenjuju se kratki letovi u Rusiji.

“Na taj način veličina plate ovisi od veličine haljine – što je manja haljina, to je veća plata”, kaže Borisova.

Neke od stjuardesa koje su pogođene podnijele su tužbe okružnom sudu u Moskvi. Prethodno stjuardese nisu uspjele ništa postići žalbama pred ruskom Agencijom za avijaciju i Agencijom za zdravlje i sigurnost.

Glasnogovornik aviokompanije rekao je da Aeroflot još nije dobio tužbu. Navode o diskriminaciji na osnovu starosti i težine kompanija je odbila.

“Kada se radi o osoblju, Aeroflot se strogo pridržava zahtjeva ruskih zakona i postupa u skladu s najboljim međunarodnim praksama”, priopćila je kompanija u saopštenju.

Aeroflot je takođe naveo da brine o jednakopravnosti, a najvažniji kriteriji u odabiru osoblja su ljubaznost, znanje stranih jezika i uredan izgled.

“Aeroflot je spreman da podnese liste stotine stjuardesa koje su 2016. i 2017. korištene na međunarodnim linijama, iako su starije od 40 godina”, rekao je portparol kompanije.

Čak i Magurina je u utorak otputovala u inostranstvo, kazao je. Riječ je o letu za Karagandu u Kazahstanu.

Ruski zakon zabranjuje diskriminaciju po starosti i izgledu. Odgovarajuće povrede je teško dokazati, jer poslodavci dobro “maskiraju” svoje politike, objašnjava advokat Vladimir Starinski.

Ipak, u slučaju maltretiranja stjuardese Aeroflota vjeruju da imaju dobre šanse na sudu. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,