Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oligarsi uzvraćaju udarac: Roman Abramovič poveo milijardere u rat protiv Evropske unije!

Preuzmite sliku

Od 2008. do 2015., na primjer, EU je izgubio oko dvije trećine pravnih sporova vezanih za sankcije koje je uveo

Ruski oligarsi i industrija bore se protiv evropskih sankcija, tužbama pred Sudom Europske unije, otkrio je portal Politico.

Naime, najmanje 20 najmoćnijih ruskih magnata podnosi tužbe protiv Evropske unije kako bi odmrznuli svoju imovinu i deblokirali svoje vize. Među njima je i Roman Abramovič, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea, koji je u martu kažnjen zbog navodne koristi od svojih bliskih veza s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Popis podnesaka upućenih Sudu EU-a, Općeg suda, prikazuje niz imena koja se preklapaju s popisom sankcioniranih pojedinaca koji je sastavilo Vijeće Europske unije, a izgleda kako postoji i nekoliko anonimnih sudskih slučajeva koje su pokrenuli ruski oligarsi. Među poznatim imenima su Fridman, Aven i Usmanov, koji su tužbu sudu podnijeli od kraja travnja do kraja maja. Na sudskom popisu trenutno se spominju samo prezimena, no ista se imena nalaze na popisu sankcioniranih osoba Vijeća EU. EU je sankcionirala Mihaila Fridmana, osnivača ruske investicijske kompanije Alfa Group. Također je zamrznula sredstva i nametnula zabranu putovanja Fridmanovom bivšem poslovnom partneru Petru Avenu, kojeg EU smatra “jednim od najbližih oligarha Vladimira Putina”.

  • Sankcije su pogodile i ruskog milijardera Ališera Usmanova. Kompanije i predstavnici Fridmana i Avena nisu bili dostupni za komentar, dok je glasnogovornik Usmanova odbio komentirati “pravne procedure vezane za sankcije”. POLITICO također nije dobio odgovore na pokušaje kontaktiranja Abramoviča. Ali, nisu ljuti samo oligarsi.

    Niz ruskih organizacija također se žali na mjere koje je blok poduzeo protiv njih. Televizija RT podnijela je tužbu na suspenziju koju je Opći sud uvažio, ali je još jedno ročište u ovom slučaju zakazano za 10. juna. Ruski fond za direktna ulaganja podnio je žalbu nakon što je EU u martu zabranila ulaganja u fond. Investicijska institucija VEB.RF, čijeg predsjednika je imenovao Vladimir Putin, također je pokrenula sudski postupak. Iako u iz Suda Evropske unije odbili komentirati pojedinačne slučajeve, glasnogovornik Jacques Zammit rekao je da će proći dug put do izricanja presuda. Slučaj bi mogao potrajati mjesecima, definitivno, čak i oko godinu dana za slučaj od početka do kraja, rekao je Zammit. Očekuje se da će u sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci biti pokrenuto još slučajeva, jer je EU do sada sankcionirala više od 1000 ljudi.

  • Evropska unija ima različite rezultate kada se uspješno brani od takvih pritužbi. Od 2008. do 2015., na primjer, EU je izgubio oko dvije trećine pravnih sporova vezanih za sankcije koje je uveo, prema studiji koju je zatražio Evropski parlament.

    Ali čak i ako oligarsi dobiju slučajeve, možda neće dobiti svoj novac natrag. Andreas Geiger iz lobističke kompanije Alber & Geiger, koja je radila na sankcijama, smatra da su tužbe protiv Evropskog Vijeća beskorisne čak i ako je sud presudio u korist podnositelja pritužbi. To je zato što Vijeće svake godine izdaje nove popise sankcija: “Ti oligarsi će ostati na popisu sankcija — čak i ako dobiju sve svoje sudske sporove, jer Vijeće stalno šalju nove odluke, čak i ako Sud EU odluči da je odluka bila nezakonita”, pojasnio je Geiger.

    Na primjer, bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, ruski saveznik, već godinama podnosi žalbe. Imovina mu je zamrznuta 2014. zbog pronevjere državnih sredstava neposredno prije nego što je svrgnut masovnim protestima, i u junu prošle godine Sud je stao na njegovu stranu, ali je EU najavila da će zadržati sankcije. Dva nova slučaja pod imenom Janukovič registrirana su prošlog mjeseca. Jedini način da se skine s popisa sankcija, rekao je Geiger, bilo dugotrajno političko lobiranje, ali EU bi mogla imati odgovor i za to. Posljednji paket sankcija bloka, koji je stupio na snagu u petak, čini ilegalnim evropskim kompanijama lobiranje za Ruse ili rusku vladu. (Jutarnji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje