Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odsada spašavanje iz nebodera dobiva novu dimenziju: Rusi osmislili padobrane za najopasnije situacije

Preuzmite sliku

Ruski holding Tehnodinamika, dio tehnološkog koncerna Rosteh, želi izvoziti padobrane namijenjene spašavanju iz nebodera, rekao je za Ria Novosti direktor Tehnodinamike Igor Nasenkov.

Ruski proizvođač tvrdi da pomoću posebnog padobrana nazvanog “šans” (šansa) i neuvježban čovjek može sigurno skočiti s visine od najmanje 33 metra, prenosi HINA.

“Izravne konkurencije našemu sistemu ‘šans’ na svjetskom tržištu nema, što znači da je Rosteh pionir u toj tržišnoj niši. Jasno je da imamo ambiciozne planove i da ćemo nakon izlaska na rusko pokušati prodrijeti i na svjetsko tržište”, rekao je Nasenkov.

To će, po njegovim riječima, povećati prepoznatljivost brenda, ali i udio proizvodnje za “građanske potrebe”, što je ocijenio neophodnim u uslovima smanjenja narudžbi za obrambeni sektor.

Za sada ga mogu kupiti samo pravne osobe

Padobran se sastoji od naprtnjače sa sistemom ovjesa i triju kupola.

Konstruktori kažu da “šans” automatski stabilizuje skakačev položaj tijela i ne zahtijeva vještine upravljanja padobranom.

Tvrde da se pri izradi rabe moderni materijali, posebno tkanina s niskom propusnošću zraka od poliamidnih vlakana.

U dizajn su uvedena i brojna inovativna rješenja koja sprječavaju presavijanje kupole u dodiru sa zgradom.

“Šans” za sada mogu kupiti samo pravne osobe, a prodaja privatnima još nije planirana. Cijena je 150 hiljada rubalja (oko 4199 KM). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,