Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odbijena žalba vlasnice: Austrija dobila spor u vezi rodne kuće Adolfa Hitlera

Preuzmite sliku

Odbijena je žalba vlasnice koja je pokušala osporiti odluku parlamenta o nacionalizaciji i izboriti veću odštetu

Dugogodišnji pravni spor u vezi rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau am Inn između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji, prenosi Tanjug.

Nakon što je austrijski parlament 2016. donio odluku o oduzimanju kuće, odnosno nacionalizaciji, vlasnica je pokušala pred sudom osporiti i izboriti veću odštetu.

Sada je žalba nekadašnje vlasnice odbijena pred Višim sudom u Beču.

Viši pokrajinski sud u Linzu je u aprilu stavio izvan snage odluku Pokrajinskog suda u Riedu o podizanju visine odštete na 1,5 miliona eura.

Sud je smatrao da je visina odštete od 812.000 eura, koliko je procijenio sudski vještak, a svotu koju je država već isplatila, dovoljna.

Ministar: Spriječiti veličanje nacizma

Protiv toga se Višem sudu u Beču žalila bivša vlasnica, ali je žalba odbijena, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Time je posljednji sudski spor u slučaju rodne kuće Adolfa Hitlera okončan.

U martu prošle godine je i Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu bivše vlasnice, uz ocjenu da odluka parlamenta ne predstavlja kršenje temeljnih prava i sloboda.

“Nakon pravomoćne sudske odluke u slučaju odštete, sada se može pokrenuti postupak određivanja svrhe korištenja kuće sa ciljem da se spriječi svaki oblik veličanja nacizma”, istaknuo je u ponedjeljak u priopćenju ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Peschorn.

On je objavio da je pokrenut natječaj za arhitekte. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje