Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obrat na bojnom polju: ‘David je postao Golijat. Ukrajinci se za ovo spremaju od 2016., mogu dobiti rat’

Preuzmite sliku

Zapadne instruktore Ukrajinci su još su 2016. zamolili da ih istreniraju za slučaj ruske invazije, rezultat je izuzetno sposobna vojska

To je veliko iznenađenje u ratu protiv Ukrajine: i četvrtu sedmicu od početka ruske invazije ukrajinske snage uspješne su u borbi protiv ruske vojske na mnogim mjestima u zemlji. Putinova pobjeda činila se samo pitanjem vremena, malo je zapadnih promatrača predvidjelo takvu slabost ruske vojske. Njemački magazin Spiegel analizirao je što stoji iza neočekivane situacije na terenu, na kojoj se – prema riječima američkog vojnog eksperta Johna Spencera – ukrajinska vojska pokazuje kao Golijat, a ruska kao David. “Jesu li Ukrajinci sposobni otjerati Ruse? Ne. Jesu li sposobni dobiti rat? Da”, tvrdi za Spiegel Michael Kofman, direktor odjela za Rusiju Centra za pomorske analize, istraživačkog instituta američke mornarice

Kako je to moguće? Tajna bi mogla biti u 2014. godini, kad su Rusi oteli Ukrajincima Krim i kad je izbila pobuna u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk na ukrajinskon teritoriju. Oko trećine od 900.000 ukrajinskih rezervista iskusilo je ratna djelovanja na istoku zemlje i prije ruske invazije, piše Spiegel. Računa se da je u sukobima oko Donecka i Luhanska od 2014. poginulo 14.000 ljudi, Rusija invaziju na Ukrajinu ionako vidi samo kao jednu operaciju u sklopu tog sukoba.

I Rusija i Ukrajina su godinama radile na tome da moderniziraju svoje vojske. No, dok su Rusi naglasak stavljali na uvođenje najmodernijeg oružja, Ukrajinci su se koncentrisali na taktičku edukaciju svojih redova, piše Spiegel.

“Uz pomoć zapadnih vojnih eksperata poput onih iz Velike Britanije i SAD-a izvježbani su vojnici s oružjem i istrenirani za obranu gradova”, piše Spiegel. Ukrajinske snage brzo reaguju i napadaju ruske konvoje. U manje od mjesec dana Rusi su izgubili više od 1.000 borbenih vozila, procjenjuje se da su u samo tri sedmice izgubili od 7.000 do 9.000 vojnika, dok je prema informacijama američkih službi ranjeno od 14.000 do 21.000 ruskih vojnika. Pritom broj poginulih ukrajinskih vojnika Britanci procjenjuju na 3.000. Sada se i pobjeda Ukrajine u ratu smatra zamislivim scenarijem, piše Spiegel.

 • Dvostruka strategija

  Jedan od najvažnijih stratega Kijeva je general Valerij Zalužnji, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. Još prije rata zalagao se za obnovu i pomlađivanje vojske, poznat je po naglašavanju važnosti toga da se prema vojnicima treba ophoditi s poštovanjem. Na vrijeme se pobrinuo da mu vojska bude obučena za korištenje dronova i protutenkovskih raketnih bacača, trupe su mu taktički dobro izvježbane i koriste oružje dobiveno od Zapada u borbi protiv Putinove vojske, koja pati od ogromnih logističkih problema i slabog morala. Ruska vojska suočila se s kombinacijom dobro obučenih ukrajinskih vojnika i iskusnih rezervista, što ih je znatno nadmašilo, rekao je za Spiegel.

  John Spencer jedan je od najvećih stručnjaka za urbano ratovanje, voditelj je odjela urbanog ratovanja u njujorškom think tanku Madison Policy Forum. Za Spencera je to borba Davida protiv Golijata. Ali ne onako kako biste očekivali: “Rusi su sada David”, ističe američki vojni ekspert.

  Ukrajinske trupe provode dvostruku strategiju. S jedne strane, povlače se u urbana područja, jer se gradovi lakše brane, a pokušaji osvajanja puno koštaju napadača. S druge strane, izvode kratke i brze napade, posebno na sjeveru, gdje je mnogo šumovitog, blatnjavog terena koji otežava kretanje vozila. Male, lako pokretljive skupine koriste protutenkovsko oružje za napad na neprijatelja. Ukrajinci tjeraju ruske snage u bitku u kojoj masa ili brojnost ne znače prednost, kaže Michael Kofman, direktor Odjela za Rusiju američkog Centra za pomorske analize. Prednost je i to što ukrajinske postrojbe koriste rusko oružje, barem ono manje, pa se male postrojbe mogu opskrbljivati oružjem i streljivom koje su zarobile od neprijatelja.

  Ukrajinci su brzo uočili da Putinova vojska ima problema s logistikom, pa su udarili na opskrbne konvoje. A Ruse je, kao da nikada nisu ratovali na sličnom terenu, iznenadilo blato. Blato može zaustaviti cijelu jednu vojsku, kaže za Spiegel Ed Arnold, vojni stručnjak s britanskog Royal United Services Institutea (RUSI). Očito, Rusi prilikom planiranja nisu dovoljno uzeli u obzir vremenske i terenske uslove. No, ruska vojska još nije ostvarila prevlast ni u zraku.

 • Ukrajinski dronovi i avioni nastavljaju nanositi štetu ruskim snagama. Uništavaju moderne sisteme protuzračne obrane poput Tor-M ili Pancir S-1, kojima Rusi pokušavaju zaštititi svoje konvoje. Britanski RUSI procjenjuje da su ruske snage zbog toga izgubile više od 1.000 vozila. Ukrajina je 2016. krenula u reformu vojske, koja je bila u lošem stanju. Spiegel piše da su imali zapadne instruktore, ali i vrlo pametno planiranje.

  Ogromna vojna prijetnja

  “Stratezi i treneri pobrinuli su se za modernizaciju tabora, redefiniranje pitanja kao što su vodstvo, kontrola i vojno planiranje te profesionalizaciju medicinske logistike. Bilo im je važno da njihove jedinice mogu djelovati samoinicijativno. Upravo je to ono što sada očito razlikuje njihove oružane snage od strogo hijerarhijski organiziranog ruskog vojnog aparata”, piše Spiegel.

  Ukrajinski časnici rekli su svojim zapadnim savjetnicima što ih najviše muči: prijetnja ruske invazije. Upravo su se za to htjeli na vrijeme pripremiti. No, američki ekspert Spencer upozorava da je najvažniji borbeni elan. Obuka, oružje i tehnologija – ništa od toga nije bitno ako vojnici nisu spremni boriti se, poručuje taj veteran iz rata u Iraku. Jasno je da Ukrajinci, koji brane svoju zemlju i porodice, imaju puno jači borbeni moral od Rusa.

  Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,