Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak iz Černobila: ‘Rusi kopaju nove rovove u radioaktivnom tlu’

Preuzmite sliku

Ukrajinska vojska je i prije desetak dana podijelila navodni snimak gdje se vide rovovi i tragovi tenkova u Crvenoj šumi, jednoj od najradioaktivnijih lokacija na Zemlji

Novi snimak koji je objavila Nexta na Twitteru prikazuje napušteni kamp u Černobilu, a kako tvrde, Rusi opet kopaju rovove.  “Rusi kopaju nove rovove u radioaktivnom tlu”, objavili su uz snimak.

Podsjetimo, ovo nije prvi snimak rovova u Černobilu. Ukrajinska vojska je i prije desetak dana podijelila navodni snimak gdje se vide rovovi i tragovi tenkova u Crvenoj šumi, jednoj od najradioaktivnijih lokacija na Zemlji. Mjesto je dobilo ime kada su deseci kvadratnih kilometara borova postali crveni nakon što su apsorbirali zračenje nakon eksplozije 1986., jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svijetu. Crvena šuma smatra se toliko kontaminiranom da čak ni uposlenicima nuklearne elektrane nije dozvoljen odlazak tamo.

I krajem marta zaposlenik ukrajinske agencije za upravljanje tzv. zonama isključenja, poput one kod Černobila objavio je kako su neki vojnici prevezeni u posebnu medicinsku ustanovu s akutnom radijacijskom bolešću. Radnici su rekli da je ruski konvoj prošao kroz tu zonu.

“Konvoj je podigao veliki stup prašine. Mnogi senzori radijacijske sigurnosti pokazali su prekoračenje nivoa”, rekao je tada jedan radnik. Iako su Rusi zauzeli Černobil vrlo brzo nakon početka invazije 24. februara, ukrajinski radnici nastavili su nadzirati spremnike s istrošenim nuklearnim gorivom i ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje