Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi plinski udar na Evropu! Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne tranzitne tačke

Preuzmite sliku

I dalje je moguće da će ruski plin biti preusmjeren na drugu ulaznu točku, čime bi se isporuka europskim zemljama ipak ostvarila

Ukrajinski operater sistema za prijenos plina (GTSOU) poručio je da će u srijedu prestati prihvaćati ruski plin kroz jedan od dva ključna ulaza u ukrajinski sustav, piše Bloomberg.

Ukrajinci su poručili da više ne mogu prihvaćati ruski plin kroz ulaznu tačku Sohranivka od 7 sati u srijedu, a kao razlog za takvu odluku naveli su “operacije okupatorskih snaga” koje ometaju redovne aktivnosti. Zbog toga će, kažu, obustaviti operacije na plinskoj stanici Novopskov, a koju od samog početka ruske invazije kontroliraju proruske separatističke snage.

I dalje je moguće da će ruski plin biti preusmjeren na drugu ulaznu tačku, čime bi se isporuka evropskim zemljama ipak ostvarila. No, kako navodi Bloomberg, nije jasno ko je nadležan za donošenje takve odluke.

Ukrajina je i ranije upozoravala Rusiju da će operacije njihovih trupa u oblasti Lugansk poremetiti isporuku oko trećine plina koji kroz Ukrajinu prolazi dalje prema Evropi. Kako kažu, akcije ruskih snaga ugrozile su sigurnost ukrajinskog transportnog sistema, zbog čega su bili prisiljeni donijeti odluku o prestanku operacija kroz ulaznu tačku Sohranivka.

– Naša kompanija je više puta upozorila Gazprom o prijetnji koju ruske trupe predstavljaju za tranzit plina te smo zatražili da se prestane s ometanjem rada ključnih postrojenja. No, naše se apele ignorisalo, poručuje ukrajinski operater sistema za prijenos plina. Gazprom se povodom njihovih navoda još nije oglasio.

Koliko ova odluka ukrajinskog operatera može imati dalekosežne posljedice po isporuku plina pokazuje i činjenica da je u utorak kroz Sohranivku prošlo oko 27 posto ruskog plina, dok je kroz drugu ulaznu tačku – Sudzu – prošlo preostalih 73 posto. Obje tačke nalaze se na granici Rusije i Ukrajine.

Šta se pak tiče cijena plina, one su u Evropi porasle za oko 4 posto u odnosu na prethodni dan, a bude li problema u isporuci, može se očekivati i daljnji rast cijena. Naime, čak 40 posto plina koji se lani potrošio u EU stiglo je iz Rusije, a trećina toga prošla je kroz ukrajinsku mrežu. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,