Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: U mašinskoj industriji za šest mjeseci bez posla ostalo 32.000 radnika

Preuzmite sliku

Njemačko udruženje inženjera (VDMA) saopćilo je da su 32.000 ljudi u sektoru mašinstva u prvoj polovini godine izgubile posao zbog krize COVID-19, slabljenja ekonomije i strukturnih promjena.

VDMA, koja predstavlja industrijsku proizvodnju, kičmu njemačke ekonomije, podijelila je infomacije o broju zaposlenih u prvoj polovini ove godine.

Prema podacima, kompanije u oblasti mašinstva otpustile su 32.000 radnika od početka januara do kraja juna ove godine. Ukupan broj zaposlenih na kraju juna iznosio je 1,03 miliona, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao uzroci gubitka radnih mjesta navode se usporavanje globalne ekonomije i trgovine, strukturne promjene u sektorima i epidemija COVID-19.

Glavni ekonomist VDMA-a Ralp Wiechers poručio je da je broj planiranih projekata u mašinskoj industriji ove godine smanjen za gotovo polovinu u odnosu na 2019. godinu, a potražnja za radnom snagom u industriji pala je u prvom tromjesečju za 14,5 posto, a u drugom za 23,7 posto.

Sektor mašinstva, koji je drugi po veličini sektor nakon njemačkog automobilskog sektora, izvozi više od 70 posto proizvodnje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje