Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Porodici u nasljedstvo ostavio dvije i pol tone kovanica pfeninga, brojanje mjesecima trajalo

Preuzmite sliku

Kamo sa sitnišem? Često ih izvadimo i stavimo na stranu. Tako je jedan preminuli u nasljedstvo ostavio dvije i pol tone sitnih kovanica pfenniga. Prebrojavanje je potrajalo gotovo pola godine.

Jedan vozač kamiona sa sjevera Njemačke je očito tridesetak godina sve „bakrenjake” koje su mu došle pod ruku stavljao u najlonske vrećice. To su najvećim dijelom bile najmanje kovanice u doba njemačke marke, od jednog ili dva pfenniga. Kada je ovog svibnja preminuo, njegovo nasljedstvo je već postao problem za porodicu sakupilo se na stotine takvih vrećica sa preko milion kovanica ukupne težine od oko dvije i pol tone.

Nakon uvođenja eura, svaka zemlja je sama odlučila o sudbini svoje nacionalne valute. U mnogim zemljama su kovanice razmjerno brzo prestale biti novac, čitav niz zemalja je i za papirnati novac odredio rok u kojem će se on još moći mijenjati u euro. Njemačka je zapravo jedna od rijetkih zemalja koja je odlučila da će baš svi apoeni njene marke i dalje imati vrijednost u neograničenom roku. Jedino što ih više nisu obavezne uzimati komercijalne banke, nego ih treba odnijeti u neku od Pokrajinskih banaka koji će ih proslijediti središnjoj Saveznoj banci.

U podružnici Bundesbank u Oldenburgu su morali zadužiti jednog službenika da uopće prebroji tu planinu sitniša. „Svaka kovanica je prošla kroz moje prste”, kaže Wolgang Kerereit. „Zapravo volim to raditi, tako da to nije bio problem.” Jer naravno da još ima strojeva za prebrojavanje i tih starih kovanica, ali mnoge od njih su bile oštećene, bile su zalijepljene jedna za drugu, neke je i nagrizla korozija. Trebao mu je dobar sat za jednu jedinu vrećicu, a obzirom da je Kerereit ipak morao obavljati i svoje redovite poslove je i prebrojavanje potrajalo  više od šest mjeseci.

Na koncu je ispalo da je pokojnik svojoj porodicisa te dvije i pol tone sitniša ostavio oko 16 hiljada njemačkih maraka, dakle negdje 8 hiljada eura – mjenjački tečaj je ostao isti: 1 € je 1,96 DM. (DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,