Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nezaposleni 41-godišnji sin tužio roditelje jer neće da ga izdržavaju

Preuzmite sliku

U neobičnom slučaju u Velikoj Britaniji, 41-godišnji nezaposleni oksfordski diplomant doveo je roditelje pred sud u bizarnom pokušaju da ga finansijski pomažu čitav život.

Usprkos tome što ima diplomu prava s prestižnog Univerziteta Oxford, 41-godišnji Faiz Siddiqui tvrdi da je potpuno ovisan o svojim roditeljima koji žive u Dubaiju.

U sudskim spisima koji su isplivali u medijima, Siddiqui se opisuje kao “ranjivo” odraslo dijete sa zdravstvenim problemima, te tvrdi da prestankom uzdržavanja njegovi bogati roditelji krše njegova ljudska prava, prenosi Oddity Central.

Diplomirani pravnik koji nije radio od 2011. godine besplatno živi u stanu od 1,14 miliona dolara u vlasništvu njegove majke Rakshande (69) i oca Javeda (71) u londonskom Hyde Parku. Osim toga, roditelji mu plaćaju i račune te mu daju 550 dolara džeparca sedmično, no zaprijetili su mu prestankom finansiranja zbog ozbiljne svađe koju su imali.

“Njegovi roditelji, koji već dugo pate, imaju svog pogled na to što je prikladno za njihovog teškog, zahtjevnog i ustrajnog sina”, rekao je odvjetnik roditelja Justin Warshaw QC za The Sun.

A 41-year-old unemployed #Oxford graduate is suing his parents in the hopes of them paying his ‘maintenance’ for life….

Objavljuje NewsieUtorak, 9. ožujka 2021.

Ovo nije prvi put da se Faiz Siddiqui pojavio u medijima. Prije nekoliko godina završio je u vijestima jer je tužio Oxford tvrdeći da mu institucija nije pružila adekvatno obrazovanje, što ga je navodno spriječilo da stekne prvorazrednu diplomu i utjecalo na njegovu pravničku karijeru. Gubitak je procijenio na 1.4 miliona dolara, ali sudija je odbacio njegov zahtjev.

Siddiqui, koji je radio u nekoliko pravničkih kompanija do 2011. godine, pokrenuo je prošle godine postupak protiv svojih roditelja tražeći uzdržavanje, ali ga je sudija porodičnog suda odbio.

Sada je proslijeđen apelacijskom sudu i smatra se značajnim slučajem koji bi mogao utjecati na prava svakog roditelja iz Velike Britanije. Sad se žalio na presudu i sve oči su uprte u taj slučaj, jer bi mogao postaviti presedan za ostale roditelje. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,