Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

NATO u Njemačkoj vježba za slučaj atomskog rata

U Njemačkoj je u toku vojna vježba za scenarij atomskog rata pod nazivom Steadfast Noon.

Prema informacijama agencije DPA, koriste se, između ostalog, borbeni avioni koji bi u slučaju sukoba mogli biti opremljeni nuklearnim oružjem.

Avioni su stacionirani u bazi Buechel, u kojoj se, kako se navodi, nalazi američko atomsko oružje tipa B61.

Iako za to već godinama ima mnogo indicija, Washington i Berlin nikada zvanično nisu priznali postojanje nuklearne bojeve glave na teritoriji Njemačke.

Činjenica je, međutim, kako se i avioni Bundeswehra u slučaju nužde mogu opremiti sa B61.

Raspoređivanje u Engleskoj

Dodatno američko nuklearno oružje je navodno stacionirano u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji.

Prema navodima vojnih stručnjaka, tokom vježbe se uigrava siguran transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih prostorija do aviona kao i dalja montaža, a vježbe letenja se izvode bez bombi.

Informacija o scenariju vojne vježbe nije bilo, ali stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže kako se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj.

„To Rusija u najmanju ruku smatrati slučajnošću“, kaže on.

Američke sigurnosne snage su u saopćenju povodom dolaska aviona u britanski Gloucestershire navele: „Protivnici pazite: Bombarderi su se vratili i spremni su za polijetanje“.

Novi mobilni sistem raketa

Opasnost od rata, u kojem bi se koristilo i nuklearno oružje, trenutno važi za mnogo veću u odnosu na prethodne decenije.

Razlog je prije svega okončanje Ugovora o projektilima srednjeg dometa (INF), prenosi DW i podsjeća kako je SAD ovog ljeta napustio Sporazum, uz podršku partnera iz NATO, tvrdeći kako Rusija godinama krši Sporazum.

Vojni stručnjaci računaju kako bi moglo doći do nove trke u naoružanju, a u SAD već radi na novom mobilnom sistemu raketa srednjeg dometa.

Prema sadašnjim planovima, ovaj sistem bi trebalo transportirati samo konvencionalne bojeve glave, prenose agencije. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje