Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

NATO avioni presreli ruske u blizini estonskog zračnog prostora

Preuzmite sliku

Drugi put ove sedmice, britanski i njemački borbeni avioni presreli su ruske avione blizu estonskog zračnog prostora, a to se dogodilo u noći s petka na subotu u okviru NATO nadzora zračnog prostora u toj regiji, javlja Anadolija.

“Dva aviona tipa Typhoon presrela su ruski vojni putnički avion Tu-134, poznat pod NATO imenom Crusty, koji je bio u pratnji dva borbena aviona Su-27 Flanker i vojnog transportnog aviona AN-12 Cub”, saopćile su sinoć britanske zračne snage Royal Air Force (RAF).

RAF je rekao da je operacija bila uvjeravanje da Velika Britanija i Njemačka, zajedno s drugim NATO saveznicima, stoje uz svog estonskog saveznika u ovom trenutku napetosti.

“Brzo smo identificirali ruski avion i zatim ga pratili dok je letio blizu zračnog prostora NATO-a. Misija NATO-a Air Policing provodi se kako bi se osiguralo presretanje svih relevantnih aviona kako bismo bili sigurni da znamo tko su i kako bismo održali sigurnost leta za sve korisnike zračnog prostora”, rekao je Richard Leask, komandant RAF-a.

RAF je raspoređen u Estoniji u operaciji Azotize, a u aprilu će preuzeti vodstvo te operacije od njemačkih zračnih snaga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,