Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon antiterorističkih akcija: U Briselu pojačane mjere sigurnosti

Preuzmite sliku

Nakon antiterorističkih akcija sprovedenih tokom vikenda širom Belgije, na metro stanicama u glavnom gradu te zemlje Briselu, pojačane su mjere sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Na najprometnijim stanicama u Briselu ulaz su kontrolirali pripadnici sigurnosnih snaga.

Policijski helikopteri iz zraka nadgledaju situaciju u gradu, a na pojedinim kritičnim tačkama vojna vozila su u stanju pripravnosti.

Glavna željeznička stanica jučer je evakuisana zbog dva kofera ostavljena bez nadzora. Nakon nekoliko sati, stanica je ponovo otvorena, a ekipe kontradiverzione zaštite su utvrdile da je riiječ o lažnoj uzbuni.

Tokom antiterorističke akcije u više belgijskih gradova u petak i subotu privedeno je najmanje 40 osoba, među kojima je 12 njih uhapšeno zbog planiranja terorističkog napada.

Federalno tužilaštvo saopćilo je da je belgijska policija u okviru antiterorističkih akcija u Briselu i drugim gradovima, izvršila pretrese u 40 stanova i još 150 drugih stambenih objekata.

U terorističkimm napadima na aerodrom Zaventem i metro stanicu Maelbeek 22. marta, poginule su 32, a ranjeno je 270 osoba. Odgovornost za napade preuzela je teroristička organizacija ISIS.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Belgije, najmanje 611 Belgijanaca je otišlo, pokušalo otići na sirijsko ratište ili je tamo poginulo.

Nakon što je francuski policajac 14. juna ubijen u kući, policajcima u Belgiji je savjetovano da po završetku smjene nose oružje sa sobom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,