Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najtopliji maj u 20 godina: Španiju za vikend očekuju ekstremne vrućine

Preuzmite sliku

Za veći dio Španije na snazi je upozorenje o ekstremno visokim temperaturama danas i tokom vikenda kada se očekuje da će u nekim dijelovima zemlje najviša temperatura zraka preći 40 stepeni Celzijusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španska vlada pokrenula je nacionalni plan za ekstremne temperature, nakon što je meteorološka agencija AMET upozorila da će ovaj maj u Španiji biti jedan od najvrelijih u proteklih nekoliko godina.

“Ovo je izuzetno rijetka intenzivna epizoda vrućine. To je jedan od najvrućih vremenskih događaja za maj koji smo vidjeli u posljednjih 20 godina”, rekao je Ruben Del Campo, glasnogovornik španske meteorološke agencije AEMET.

U petak se predviđa da će temperature porasti iznad 40 stepeni Celzijusa u mnogim dijelovima Andaluzije. Od petka i tokom vikenda, u većem dijelu Španije temperature će biti iznad 35 stepeni Celzijusa.

Meteorološka agencija Meterored navodi da će temperature premašiti majske toplotne rekorde u gradovima među kojima su Madrid, Salamanca, Toledo i Saragosa.

Del Campo je takođe rekao da proljećno vrijeme danas počinje u prosjeku mjesec dana ranije nego što je bilo 1980-ih.

“Ove godine kao da smo imali proljeće u januaru i februaru sa nenormalno toplim vremenom, zatim je bilo hladno i kišovito u martu i aprilu, a sada smo iz snijega ušli u pravo ljeto“, istakao je Del Campo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,