Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Masovno testiranje u Slovačkoj: Prvog dana testirano više od 2,5 miliona ljudi

Preuzmite sliku

Gotovo polovini ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na covid-19 kojim vlada nastoji usporiti širenje koronavirusa i izbjeći strogi lockdown.

Njihov projekat posmatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sistema.

Ministar obrane JaroslavNad rekao je u nedjelju da je u subotu testirano 2,58 miliona Slovaka. Njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno je na koronavirus i moraju u karantin.

Članica Evropske unije s 5,5 miliona stanovnika planira testirati što je moguće više ljudi, osim djece mlađe od 10 godina.

Mobilizirano je više od 40.000 zdravstvenih radnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja.

Navode da je testiranje bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti ‘lockdown’ za one koji se ne dođu testirati, uključujući zabranu odlaska na posao.

Premijer Igor Matovič rekao je da se izvinjava zbog vršenja pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtjev za testiranje opravdan.

“Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji – onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima”, rekao je Matovič na konferenciji za medije.

Slovačka je imala tek nekoliko hiljada slučajeva na proljeće i ljeto zbog brzog uvođenja ograničenja.

No broj slučajeva je proteklih sedmica značajno narastao i strahuje se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao Češka koja ima najveću stopu smrtnosti u dvije sedmice u Evropi.

Projektu su se usprotivili neki stručnjaci koji sumnjaju u smisao te jednokratne mjere. Neki su upozorili na korištenje antigenskih testova koji su manje precizni od laboratorijskih PCR testova i mogli bi pokazati više lažno negativnih, ali i lažno pozitivnih rezultata.

Vlada planira drugu rundu testiranja sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze.

Slovačka je u nedjelju potvrdila 2.282 nova slučaja otkrivenih PCR metodom pa je broj porastao na 59.946 zaraženih, a u ukupan broj zaraženih nisu uključeni slučajevi dosad potvrđeni u projektu nacionalnog testiranja.

Umrlo je ukupno 219 ljudi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje