Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kolaps saobraćaja u Njemačkoj: Počeo najveći štrajk u posljednjih 30 godina

Preuzmite sliku

Milioni Nijemaca suočavaju se s prekidom prevoza koji je popraćen ‘mega-štrajkom’.

Nijemci koji koriste gradski prevoz suočeni su s ozbiljnim problemima u ponedjeljak, jer je transportno osoblje širom zemlje organizovalo štrajk kako bi potaknulo povećanje plata suočenih sa brzom inflacijom, piše Guardian.

Radnici na aerodromima, lukama, željeznicama, autobusima i metro linijama širom najveće evropske ekonomije poslušali su poziv sindikata Verdija i EVG-a da učestvuju u 24-satnoj obustavi, prenosi Tuzlanski.ba.

Kako je ranije najavljeno karta za javni prevoz u Njemačkojporast će sa 9 na 49 eura a ova odluka stupa na snagu od 1. maja 2023. godine. 

Karta od 49 eura omogućuje neograničeni broj putovanja autobusom i vozom preko saveznih zemalja i tarifnih granica.

Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 radnika u željezničkim i autobusnim kompanijama.

Vezano | Letovi iz Tuzle i Banjaluke za Koln i Dortmund odgođeni zbog štrajka u Njemačkoj  

Rijetki zajednički poziv na štrajk u Njemačkoj označava eskalaciju sve lošijeg dogovora o platama koji dolazi u vrijeme rastuće inflacije. Verdi traži povećanje mjesečnih plata od 10,5%, a EVG za svoje članove traži povećanje od 12%.

Poslodavci, uglavnom iz javnog sektora, do sada su odbijali zahtjeve radnika, a umjesto toga ponudili su povećanje od 5% uz dvije jednokratne isplate od 1.000 eura i 1.500 eura, ove i sljedeće godine.

U iščekivanju štrajka u ponedjeljak, Državna željeznička kompanija Deutsche Bahn (DB) obustavila je za taj dan sve međugradske vozove.

Predstavnik DB opisao je štrajk širom zemlje kao “neosnovan i nepotreban” i pozvao sindikate da se “odmah” vrate za pregovarački sto.

Kompanija očekuje da će štrajk imati “masovni uticaj” na cijelu njenu željezničku mrežu i saopštila je da će obavijestiti svoje korisnike o otkazivanjima i kašnjenjima. (Foto: Mesut Zeyrek | Anadolija) 


            

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,