Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Klitschko: Nije isključena mogućnost bombardovanja Kijeva

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Kijeva Vitali Klitschko izjavio je da je situacija u glavnom gradu Ukrajine trenutno mirna, ali da nije isključena mogućnost bombardovanja u jeku rata s Rusijom.

Klitschko je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izjavio da posljednjih sedmica nije bilo napada na Kijev, ali da opasnost od ruskih granatiranja i dalje postoji.

“Na osnovu jučerašnje izjave ruskih vojnika, Rusija ima dosta projektila, a mogućnost raketnih napada i bombardovanja glavnog grada Kijeva nije u potpunosti isključena. Situacija u Kijevu je donekle mirna, ali to ne znači da se ratne aktivnosti neće ponoviti u jednom trenutku”, rekao je Klitschko, dodavši da se na istoku Ukrajine nastavljaju ozbiljni sukobi.

Savjetujući stanovnike Kijeva da ne žure s povratkom u glavni grad, Klitschko je rekao da zasad ne mogu garantovati stopostotnu sigurnost zbog vojnih napada Rusije.

Klitschko se zahvalio na političkoj i vojnoj podršci Turske njegovoj zemlji.

“Veoma smo zahvalni Turskoj na podršci na političkom i vojnom polju. Ovo je veoma važno. Vidimo ko je pravi prijatelj Ukrajine u ovim teškim vremenima”, istakao je gradonačelnik Kijeva.

Ističući da njegova zemlja ima za cilj održavanje mira, Klitschko je zahvalio svima koji su podržali obnovu mira u Ukrajini.

“Želio bih da se zahvalim svim zemljama, uključujući evropske i susjedne zemlje, na njihovom pozitivnom pristupu Ukrajini i podršci miru”, rekao je Klitschko.

Dodao je da je međunarodna podrška izuzetno važna za Ukrajinu u ovom periodu, navodeći da im je potrebna humanitarna, medicinska, vojna i politička pomoć.

“Mi branimo ne samo svoje porodice, domove i zemlju, već i principe koje podržavaju sve demokratske zemlje. Održavanje stabilnosti u regionu zavisi od održive političke i ekonomske situacije u Ukrajini“, poručio je gradonačelnik Kijeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,