Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još brže, još zelenije: Njemačka uvela vozove na vodik

Preuzmite sliku

Kako donosi portal Timeout, Novi putnički vozovi koji su s prometovanjem počeli u Donjoj Saskoj pokazali su kako putovanje vozovima može biti još održivije nego što je.

Vozovi su već jedan od najzelenijih načina putovanja. Čak i oni koji rade na dizel su puno bolji za okoliš od aviona i automobila. A kada su potpuno električni, ili, još bolje, rade na obnovljivu struju – stvarno ne postoji ekološki prihvatljiviji način kretanja.

Međutim, sada bi vozovi mogli postati još ekološki prihvatljiviji. Njemačka je upravo pustila u promet prve putničke vozove na svijetu s pogonom na vodik, koji imaju apsolutno nulte emisije. Sve što izlazi iz “ispušnih plinova” je para i kondenzovana voda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vojta Kudláč (@kudlavoj)

Model voza zove se Coradia iLint i prometuje linijom u Donjoj Saskoj. Pet vozova već vozi, a na kraju će ih voziti ukupno četrnaest. Izgradio je francuski proizvođač željeznica Alstom.

Vodikova željeznica ne zahtijeva nužno da željezničke pruge budu elektrificirane, već mogu raditi na postojećim prugama, što znači da se, u teoriji, mogu implementirati na gotovo sve željezničke pruge u svijetu.

Također, ovi vozovi su i puno tiši od dizelskih vozova i postižu brzinu od 140 kilometara na sat! S jednim punim rezervoarom, mogu prijeći više od 1000 kilometara, tako da su i više nego dorasli zadatku pružanja usluga u regiji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,