Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljeni snimci pluća prvih žrtava koronavirusa u Evropi

Preuzmite sliku

Muškarac i žena iz Wuhana bili su zajedno na odmoru u Italiji gdje su ubrzo oboljeli te su umrli u Rimu. Rendgenske i CT snimke otkrivaju brzo propadanje njihovih pluća

Muškarac (67) i žena (65) iz kineske pokrajine Wuhan, odakle se korona virus i raširio, službeno su prve žrtve bolesti Covid-19 na evropskom tlu, a objavljeni snimci njihovih pluća otkrivaju drastično propadanje tog organa uslijed bolesti, piše 24sata.hr.

Muškarac je prethodno bio zdrav, dok je žena uzimala redovnu terapiju za hipertenziju, bili su na odmoru u Italiji gdje su ih uhvatili prvi simptomi bolesti. Ubrzo su hospitalizovani u Rimu, a uprkos ljekarskim naporima podlegli su bolesti, prenosi

Sada objavljene rendgenske i CT snimci pokazuju kako je virus uništio njihova pluća u kratkom roku, a fotografije su objavljene uz dopuštene njihovih porodica, piše Daily Mail.

 • Bili su smješteni na intenzivnim jedinicama, proglašeni kritičnim, ali ipak stabilnim pacijentima kad su fotografije nastale.

  Virus se nakon prvih slučajeva nemilosrdno raširio po zemlji te se Italija danas nalazi u potpunoj karanteni, 47 dana nakon što su dijagnostikovani prvi pacijenti. Trenutno je u zemlji gotovo 28 hiljada ljudi s potvrđenom dijagnozom, od kojih je umrlih 2158, a izliječeno ih je 2749. Još se preko 23 hiljade slučajeva zaraze vodi kao ‘aktivni’.

  Pišući u naučnom radu koji bi trebao biti objavljen sljedećeg mjeseca u Međunarodnom časopisu za zarazne bolesti, italijanski su istraživači opisali stanje prvih pacijenata.

  Nakon početnih problema s disanjem i povišenom temperaturom, par je podvrgnut laboratorijskim testovima koji su potvrdili infekciju virusom SARS-COV-2. Oboje su razvili respiratorni distres, uslijed kojeg su im pluća propadala. Trebalo je samo četiri dana da pacijenti dožive respiratorno zatajenje, a dva dana kasnije nisu mogli samostalno disati.

  Na lijevoj su slici normalno prohodna pluća pri hospitalizaciji u bolnicu, dok su na desnoj slici zatamnjenja nastala već nakon 3 dana.

 • Rane rendgenske snimke otkrile su ‘zatamnjenja’ – gdje se zračni prostori u plućima pune tvari, obično gnojem, krvlju ili vodom. Neprovidnost takvog tkiva često je povezana sa zadebljanjem ili oticanjem mekog tkiva, poznatim kao konsolidacija.

  Uočen je i fenomen nazvan ‘ludo popločavanje’, koji ukazuje na zadebljanje septuma te onemogućuje rad pluća.

  Plućna ispunjenja s tekućinom progresivno su se pogoršavala kako se bolest razvijala. Istraživanje je također otkrila kako su krvne žile koje uzimaju krv iz srca u pluća postale povećane.

  – Uzorke pluća u oba pacijenta karakterisala je hipertrofija plućnih žila, koje su povećane, posebno u područjima s izraženijim intersticijskim oštećenjem – napisali su istraživači.

  Ovaj novi radiološki dokaz sugeriše drugačiji obrazac zahvaćenosti pluća u poređenju s onima opaženim u drugim poznatim teškim koronavirusnim infekcijama (SARS i MERS). To dokazuje nakupljanje plućnih infiltrata – abnormalne tvari koja se akumuliše postupno unutar stanica ili tjelesnih tkiva te je rani ukazatelj oštećenja pluća.

 • Slično je utvrđeno i u kineskom istraživanju na više od 1000 oboljelih, piše IFL Science. Mnoge teške komplikacije COVID-19 nastaju zbog upale pluća, stanja karakterizovanog upalom zračnih prostora u plućima. Ova upala može uzrokovati da se vrećice iz pluća preplave tekućinom i stanicama, što rezultuje kratkoćom daha, niskim nivoom kisika i kašljem. Na kraju, to može značiti da ne nedovoljnu apsorpciju kisika u krvotok. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje