Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istanbul bi mogao biti pogođen ekstremno jakim zemljotresom

Istanbul bi uskoro mogao biti pogođen ekstremno jakim zemljotresom, magnitude 7,5 ili 7,7 stepeni Rihterove skale, koji, u najgorem slučaju, može da usmrti između 70.000 i 90.000 ljudi, upozoravaju naučnici i UN.

Epicentar tog potresa u Sjevernoj anatolijskoj tektonskoj zoni mogao bi biti odmah do ovog megalopolisa, koji ima 15 miliona stanovnika.

Ono što brine naučnike jeste procjena da bi upozorenje na potres moglo doći tek nekoliko sekundi prije podrhtavanja tla.

Sve zavisi od toga koliko su jako tektonske ploče isprepletane i gdje će se dogoditi najsnažniji udar.

Istraživanje Marka Bonhofa sa Njemačkog instituta za geonauku pokazuje da bi idući veliki potres mogao nastati u istanbulskom istočnom Mramornom moru, navodi Daily mail.

“To je, istovremeno, dobra i loša vijest. Dobra, jer bi u tom slučaju širenje rascjepa išlo dalje od grada prema istoku, a loša – jer će upozorenje stići tek nekoliko sekundi prije potresa”, navodi Bonhof.

UN procjenjuje da će potres magnitude između 7,5 i 7,7 stepeni Rihterove skale, u najgorem slučaju, ubiti između 70.000 i 90.000 ljudi.

Procjenjuje se da bi troškovi štete mogli biti 40 milijardi dolara, a bez domova će ostati 500.000 do 600.000 ljudi.

U toj tektonskoj zoni nije se dogodio jači potres od 1766. godine, ali, prema historijskim opisima, ona se širi svakih 250 godina.

Posljednji zemljotres u Istanbulu bio je magnitude 7 stepeni Rihterove skale, a dogodio se 1894. godine. Tada je poginulo 1.349 osoba.

Naučnici zaključuju da ispod Mramornog mora postoje dvije tektonske ploče koje se polako pomjeraju jedna uz drugu i akumuliraju energiju kao da su potpuno blokirane, prenosi Srna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,