Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ispraćaj bivšeg poglavara Katoličke crkve pape Benedikta XVI

Preuzmite sliku

U Vatikanu je u toku posljednji ispraćaj bivšeg poglavara Katoličke crkve pape Benedikta XVI, koji je preminuo 31. decembra u 96. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije mise zadušnice izneseno je tijelo pape Benedikta XVI. na mjesto ispred bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a misu zadušnicu za Benedikta služi papa Franjo.

Prema prvotnim informacijama Tiskovnog ureda Svete Stolice, Ispraćaju u Vatikanu prisustvuje više od 120 kardinala, više od 400 biskupa i gotovo 4.000 svećenika. Na sprovodu je u ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine prisutan i penzionisani vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Vatikan očekuje više od 100.000 ljudi na Trgu svetog Petra, piše Indformativna katolička agencija.

Benedikt XVI ostaće, između ostalog, upamćen i po tome što je bio prvi papa koji je podnio ostavku u 600 godina. Rođen kao Joseph Alois Ratzinger 16. aprila 1927. godine u Marktl am Innu u Bavarskoj u Njemačkoj.

Bio je 265. poglavar Katoličke crkve od 19. aprila 2005. do ostavke 2013. godine. Benedikt XVI je napustio službenu dužnost pape zbog svoje poodmakle dobi.

Često je propovijedao o prijateljstvu s Isusom, promicao je novu evangelizaciju, osuđivao je moralni relativizam i konzumerizam. Imao je veći broj pastoralnih putovanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,