Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Irska: Ministar podnio ostavku jer je bio na večeri s 80 ljudi i tako prekršio mjere

Preuzmite sliku

Irski ministar poljoprivrede Dara Calleary podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je prošle sedmice učestvovao na svečanoj večeri na kojoj je bilo 80 ljudi, što je više nego što dopuštaju irske mjere o okupljanjima tokom pandemije koronavirusa, prenosi Hina.

U Irskoj su zabranjena okupljanja s više od 50 osoba.

Koliko je dosad poznato, na večeri nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, ali skandal je izbio zbog činjenice da su na večeri učestvovali brojni visoki dužnosnici i time kršili mjere o okupljanjima.

Ministar poljoprivrede Dara Calleary na Twitteru je objavio izvinjenje, ali je naišao na žestoke kritike pa je bio primoran podnijeti ostavku.

“Ministar za poljoprivredu i hranu Dara Calleary podnosi ostavku na mjesto člana vlade. Odluka odmah stupa na snagu“, kazao je njegov glasnogovornik.

“U svjetlu ažuriranih smjernica javnog zdravstva, nisam trebao prisustvovati tom događaju. Svima se želim izviniti. Također se izvinjavam i izražavam iskreno žaljenje mojim kolegama u vladi”, kazao je Calleary.

Calleary je, inače, na mjestu ministra bio svega 37 dana.

Irska vlada poziva na ostavku povjerenika EU-a za trgovinu

Evropski povjerenik za trgovinu, Phil Hogan, u srijedu se suočio s pozivima irske vlade da podnese ostavku nakon što je također prisustvovao večeri koja je bila protivna mjerama protiv koronavirusa.

Čelnik stranke Zelenih Eamon Ryan rekao je nacionalnoj televiziji RTE da vlada više nema povjerenja u povjerenika.

Sada je ostalo na predsjednici Evropske komisije da odluči što će dalje biti, rekao je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje