Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Imamo dva lijeka, treba samo vidjeti koji je učinkovit”: Grupa infektologa objavila da su pobijedili koronavirus

Preuzmite sliku

Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti koronavirus, vjeruju australski naučnici

Grupa infektologa sa Univerziteta Queensland iz Brisbanea kažu da su dva lijeka koji već postoje pobijedila infekciju Covidom-19.

Chloroquine, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, koronavirus ‘nestao’ kod zaraženih pacijenata.

Lijekovi se testiraju dok širom svijeta naučnici pokušavaju pronaći cjepivo, lijek ili jedinstven tretman kojim bi se obračunali s koronavirusom, prenosi Jutarnji.hr.

Profesor David Paterson, jedan od istraživača sa Univerziteta Queensland, nada se da će uspjeti potaći ljude u većem broju da se uključe u njhovo istraživanje do kraja mjeseca.

– Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi, rekao je Paterson o učinku lopinavir/ritonavir tretmanu.

– Prvi val pacijenata koji je došao iz Kine, odlično je reagovao na taj lijek protiv HIV-a. Ono što mi želimo jest veliko kliničko istraživanje širom Australije tokom kojeg bismo uporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji.

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra. Zaražene osobe uzimaju ga dvaput dnevno, a on redukuje nivo virusa koji cirkulira tijelom. Kaletra se nalazi na američkom, evropskom i australskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

Chloroquine, lijek protiv malarije, djeluje zapravo kao cjepivo protiv te bolesti koju prenose komarci. Taj lijek ne liječi bolest već zaustavlja razvoj iste ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što neko posjeti rizična područja.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je danas gotovo 170.000 ljudi zaraženo koronavirusom. Prvi put ostatak svijeta ima veći broj slučajeva zaraze od Kine, zemlje u kojoj je pandemija ovog virusa i počela.

Dosad je od ove bolesti umrlo više od 6500 ljudi. Uspješno je izliječeno više od 77.000 ljudi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje