Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gotovo 700 migranata spašeno uz italijansku obalu, petero mrtvih

Preuzmite sliku

Gotovo 700 migranata spašeno je, a pet mrtvih tijela izvučeno je jučer na južnoj obali Italije, saopćila je obalna straža, a povoljni vremenski uvjeti pogoduju povećanom  priljevu migranata koji preko Sredozemlja pokušavaju stići do Evrope.

Većina od 674 migranta pronađena je na ribarskom brodu 124 milje dalje od obale Kalabrije. Drugi su spašeni u vodi. Operaciju potrage i spašavanja izveli su trgovački brod, italijanska obalna straža i financijska policija.

Migranti su prevezeni na Siciliju i Kalabriju

Migranti su jutros prevezeni u obalne gradove na Siciliji i Kalabriji, rečeno je u saopćenju. Pet tijela odvezeno je u mrtvačnicu u bolnici sicilijanskog grada Messine. Više od 34.000 tražitelja azila i migranata pristiglo je u Italiju od početka godine, što je povećanje za oko 25.500 osoba u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci italijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Evropi očekuju više od 150.000 dolazaka ove godine, dok nestašica hrane uzrokovana ukrajinskim sukobom prijeti novom migrantskom valu iz Afrike i s Bliskog istoka.

Ljudi su spašeni i blizu libijske obale

Jutros je brod s norveškom zastavom Ocean Viking uočio pretrpan gumeni čamac u međunarodnim vodama blizu libijske obale i spasio 87 osoba, uključujući i 57 maloljetnika bez pratnje odraslih, rečeno je na Twitteru.

Odvojeno, jučer je njemački brod za potragu i spašavanje kojim upravlja nevladina udrženja Sea-Watch spasio više od 400 migranata, uključujući nekoliko djece i dvije trudnice, koji su putovali na četiri prekrcana broda. Prema Sea-Watchu, mirno more i manjak vjetra pomogli su dolascima migranata na italijanske obale.

U Lampedusi više od 400 migranata iskrcalo se od prošle noći, nakon dodatnih 350 ljudi, stvorivši dodatan pritisak na centar za prijem migranata na otoku, koji se sada nosi s hiljadu osoba. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje