Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Godišnje zarađivali 50 milijardi eura: Počinje najveće suđenje talijanskoj mafiji s 355 optuženih i više od 900 advokata

Preuzmite sliku

Počinje najveće suđenje talijanskoj mafiji u više od 30 godina, a tužitelji se nadaju zadati udarac kriminalnoj organizaciji ‘Ndrangheti’ čiji se pipci globalno šire.

Više od 350 navodnih članova mafije, političara, pravnika, poduzetnika i drugih optuženih izaći će pred sudiju u velikoj, posebno preuređenoj sudnici u južnom kalabrijskom gradu Lameziji Terme – srcu teritorija ‘Ndranghete’.

Tužitelji će nastojati dokazati mrežu zločina još iz 1990-ih koja uključuje ubistva, dilanje droge, iznudu, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Suđenje je “kamen temeljac izgradnje zida protiv mafije u Italiji”, rekao je protumafijaški tužitelj Nicola Gratteri za AFP.

U Italiji se takozvana “maksi-suđenja”, koja uključuju brojne optuženike i nebrojene optužbe, smatraju najboljim pravosudnim resursom protiv raznih kriminalnih organizacija u zemlji.

‘Ndrangheta’, koja kontroliše protok kokaina Evropom, smatra se najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Italiji.

Prvo talijansko veliko suđenje provedeno je u Palermu sredinom 1980-ih protiv sicilijanske mafije Cose Nostre i njezine mreže povezanih porodica.

Osuđeno je 338 osoba, ali je mafija kasnije ubila tužitelje Giovannija Falcona i Paola Borsellina.

Očekuje se da će novo suđenje s 355 optuženih i više od 900 advokata i neviđenog broja ljudi uključenih u proces, potrajati najmanje godinu dana.

‘Ndrangheta’ u svim područjima javnog života

‘Ndrangheta’ je svoje djelovanje proširila i ne bavi se samo dilanjem droge, iznudom i kamatarenjem već koristi kompanije za ponovno ulaganje nezakonite dobiti u zakonitu privredu.

U mnogim dijelovima Kalabrije ‘Ndrangheta’ se infiltrirala u praktično sva područja javnog života, od gradskih vijećnica i bolnica do groblja pa čak i na sudove, navode stručnjaci.

Vlasti vjeruju da je u Kalabriji 150 porodica ‘Ndranghete’ i najmanje 6000 članova i podružnica u regiji. Vjeruje se da ih je u svijetu još na hiljade, ali te procjene nisu pouzdane.

Organizovana kriminalna organizacija godišnje zaradi više od 50 milijardi eura, navodi Gratteri koji je naziva “najbogatijom takvom organizacijom u svijetu”.

Tužitelj je ‘Ndranghetu’ objasnio kao mrežu porodica od kojih svaka ima vlast nad svojim podređenima.

“Moram krenuti s idejom da postoji organizacija, kao i u poslu, kao da je multinacionalna, sa šefom i zatim, prema piramidi, svim drugim članovima”, objašnjavao je Gratteri potrebu za velikim suđenjem.

Saradnja mafije s državom

Trenutno suđenje usmjereno je na porodicu Mancuso i njezinu mrežu saradnika koji kontrolišu područje Vibo Valentia u Kalabriji.

Među optuženicima su brojni pravnici, političari, bivši parlamentarci, gradonačelnici, javni službenici i poduzetnici.

“Impresivna stvar je moć koju je banda Mancuso pokazala u saradnji s državnim aparatima koji su im doslovno bili na raspolaganju”, rekao je Gratteri nakon vala hapšenja u decembru 2019. u Italiji i Evropi, a koja su dovela do ovog suđenja.

Kriminolog Federico Varese sa Sveučilišta Oxford rekao je da suđenje odražava raširenu kontrolu ‘Ndranghete’ koja je ukorijenjena u zajednicu i uključena u svaku zakonitu i nezakonitu aktivnost.

“Stvarna snaga ovih mafijaških porodica je to što imaju kontrolu nad teritorijem”, rekao je Varese. “Ako želiš otvoriti trgovinu, ako želiš nešto izgraditi, moraš proći preko njih. Oni su vlast”, dodao je Varese. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje