Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski glavni grad koji ne želi mnoštvo turista dok traje korona

Preuzmite sliku

Gradonačelnica Femke Halsema poziva turiste koji planiraju posjetiti Amsterdam da razmisle ponovno, a ako ipak odluče doći, neka izbjegavaju posjete vikendom i kretanje u gužvama.

Turisti su konačno dočekali otvaranje granica i mogućnost putovanja Europom, ali gradonačelnica Amsterdama nagovara posjetitelje da i dalje izbjegavaju masovni povratak u taj grad jer smatra da bi povratak bujica turista koji bi preplavili ulice Amsterdama mogao pokrenuti novi val zaraze, prenosi punkufer.hr.

Gradonačelnica Femke Halsema poziva turiste koji planiraju posjetiti Amsterdam da razmisle ponovno, a ako ipak odluče doći, neka izbjegavaju posjete vikendom i kretanje u gužvama.

  • Od uvođenja jeftinih letova Amsterdam je postao izrazito popularna vikend-destinacija. Crvena četvrt, prodavaonice marihuane, tzv. coffee shopovi i pitoreskni kanali prije pandemije privlačili su oko milion posjetilaca mjesečno, što je više nego što grad ima stalnih stanovnika. Tome pridonosi i činjenica da Amsterdam nosi epitet jedne od evropskih party prijestolnica.

    Međutim, gradonačelnica smatra da koronavirus i masovni turizam jednostavno ne idu zajedno, pogotovo ne u dijelu grada kao što je amsterdamski stari grad. Zbog nedavnog ponovnog priliva turista vlada je prošle subote zatvorila ulice poznate po bordelima izuzetno popularne među turistima, kako bi se lakše ostvarilo distanciranje više od 1,5 metara.

  • Tako su neke ulice unutar pješačke zone pretvorene u „jednosmjerne“, a u planu je i zabrana prodavanja alkohola vikendom u centru grada.

    U Nizozemskoj je broj novozaraženih nizak, ali je primijećen porast broja zaraženih tokom prošle sedmice, što sugeriše da opasnost od virusa još itekako postoji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,