Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija odlaže donaciju vakcina siromašnijim zemljama

Preuzmite sliku

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako Evropska unija odlaže ranije najavljeni plan donacije vakcina protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Von der Leyen je u intervjuu za njemačku medijsku kuću Funke izjavila kako su članice Evropske unije i dalje suočene s problemom nabavke anticovid vakcina za vlastite potrebe jer je došlo do zastoja u proizvodnji i distribuciji.

Ona je kazala da do rješenja tog problema EU neće pokretati najavljenu inicijativu donacije vakcina niže i srednje razvijenim zemljama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prošlog mjeseca izjavio da bi EU mogao donirati pet posto nabavljenih anticovid vakcina zemljama Afrike kako bi se vakcinisalo tamošnje zdravstveno osoblje.

EU je do sada naručio blizu 2,6 milijardi doza antocovid vakcina od vodećih proizvođača, a do sredine marta su proizvođači isporučili svega oko 70 miliona doza za svih 27 članica EU-a.

Iako su vlasti EU-a najavljivale optimistični plan da do ljeta vakcinišu 70 posto populacije, u procesu vakcinacije znatno kaskaju u odnosu na SAD, Izrael i Veliku Britaniju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,